+ Tudomány

Új felfedezés: speciális sejtek segítik az immunrendszert a tüdőben

Az immunrendszer segítő sejtjeinek egy különleges csoportját fedezték fel egerekben kutatók, ezek a sejtek hosszan megtelepednek a tüdőben egy fertőzés után és támogatják az immunrendszert egy mutálódott influenzavírussal való újabb fertőzés elleni harcban.

Az influenza elleni oltásokat minden évben az aktuálisan terjedő influenzatörzshöz kell igazítani. Carolyn King bázeli kutató és munkatársai egerek tüdejében bizonyos immunsejtek két típusát azonosították, amelyek az influenzavírussal való megfertőződés után még hosszan a szövetekben maradnak.

Ezek az úgynevezett helper, vagyis segítő T-sejtek (TH-sejtek) gyorsan és hatékonyan támogatják az immunrendszert egy új, kissé megváltozott influenzavírussal való fertőződés esetén.

„Ezek a TH-sejtek érdekes kiindulópontjai lehetnek a hosszabban hatásos influenzaoltásoknak”

– mondta David Schreiner, a Bázeli Egyetem munkatársa.

Az emlékezősejtek két típusa különböző feladatot végez – közölték a tudósok a Science Immunology című tudományos lapban. Az egyik típus egy fertőzés visszatérése esetén jeladó anyagot bocsát ki, hogy a többi immunsejt halálosabb eszközökkel vehesse fel a harcot a vírusokkal szemben. A másik típus az antitesteket termelő B-sejteket támogatja – írták a szakértők.

Az oltóanyagok, amelyek ezeknek a speciális TH-sejteknek a képződését támogató hatóanyagokat tartalmaznak, hatékonyabbá teszik a védekezést a mutálódó influenzavírusok ellen.

Az immunrendszer most felismert védekező módszerei légúti betegségeket okozó más kórokozókkal való ismételt megfertőződés esetén is működhetnek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top