+ Zene

Tesztkoncerteket rendeznek Franciaországban

Jóllehet a kulturális intézmények januárban még nem nyithatnak ki Franciaországban, a zenei világ képviselői tesztkoncertek szervezését tervezik annak felmérésére, hogy mekkora a vírus terjedésének kockázata a kulturális rendezvényeken. A kísérlet legfőbb célja a nyári fesztiválszezon megmentése.

Az ötletet a spanyol Primavera fesztivál december 12-én Barcelonában szervezett kísérlete adta, ahol mintegy ötszázan állva hallgattak végig egy koncertet zárt helyen. A belépéskor mindenkinek antigén gyorsteszten kellett átesnie, kötelező volt a maszkviselés, amit italfogyasztáskor fel lehetett függeszteni, de nem volt kötelező távolságtartás.

A katalán fesztivál közleménye szerint nem történt egyetlen fertőzés sem a rendezvényen.

Franciaországban több hasonló tesztkoncert is naprenden van, amelynek megszervezésére egy úgynevezett tesztkoncert munkacsoportot hozott létre a magánszínházak és fesztiválok producereinek országos szakszervezete, a Prodiss.

„Márciusra tervezünk egy tesztkoncertet, mert ideális esetben a kulturális minisztérium szerint addigra már látni fogjuk az alagút végét”

– mondta az AFP francia hírügynökségnek Jean-Paul Roland, az Eurockéennes zenei fesztivál vezetője.

„Rengeteg emberrel egyeztetünk, járványügyi szakemberekkel, tesztelő laboratóriumokkal, a nemzeti zenei központtal, a párizsi önkormányzattal, már csak a miniszteri jóváhagyás hiányzik, miután ezt csak a kulturális tárca égisze alatt lehet megszervezni, sőt az egészségügyi és a belügyminisztériumra is szükség van”.

Az első teszt helyszíne egy nagyobb párizsi csarnok lesz.

„A tudományos válaszokat a tesztet követő hetekben fogjuk megkapni, de szervezési szempontból már aznap meglesznek a válaszok, mégpedig a beléptetéskor a gyors- vagy a PCR-tesztek logisztikáját és idejét illetően”

– mondta a fesztiváligazgató.

Véleménye szerint az elképzelhetetlen, hogy a nagy nyári fesztiválokon mindenkit teszteljenek a belépéskor, de a gyorsteszt kiegészítő megoldás lehet azok számára, akik teszt nélkül érkeznek a rendezvényre.

Malika Seguineau, a Prodiss igazgatója szerint ilyen jellegű kísérletek nélkül nem lehet közönség előtt koncerteket szervezni a fesztiválszezonban, márpedig a turnék megszervezése legalább 3-tól 24 hónapig terjedő felkészülési időt igényel.

A dél-franciaországi Marseille-ben a városvezetés kezdeményezésére két hasonló tesztkoncertet szerveznek a közeljövőben, amelyek eredményeit április elején teszik közzé.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top