+ Képzőművészet

Az 500 ezer forintos címletű emlékérme 999 ezrelék finomságú aranyból készült

Szent István király tiszteletére 500 ezer forint névértékű arany, illetve 15 ezer forint névértékű ezüst és 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérméket bocsát ki január 11-én, hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A kibocsátással a jegybank egy új emlékérme-sorozatot indít „Országépítő királyok Árpád dinasztiájából” elnevezéssel. A sorozat a történeti hűség megsértése nélkül 10 uralkodóra fókuszál, melyet az előzetes tervek szerint kétévente egy új taggal bővít a jegybank.

Az MNB közleménye szerint a Szent István államalapító királyunk tiszteletére kibocsátott emlékérme a program legnagyobb értékű darabja.

A korhű forrásmotívumokon alapuló emlékérmék grafikai terveit Tóth Zoltán ötvösművész készítette.

Az emlékérmék előlapján középen a Szent István király által – „Lancea Regis” felirattal – veretett dénár hátlapja alapján készült ábrázolás látható, melyet tíz darab keresztmotívum vesz körbe. A templomként értelmezhető éremképi elem utal Szent István államalapító és egyházépítő szerepére, pénzkibocsátói tevékenységére, míg a keresztmotívumok Szent István uralkodásának egyik legjelentősebb eredményét, a tíz egyházmegyéből álló magyar egyházszervezet kiépítését reprezentálják.

Az emlékérmék hátlapján központi motívumként az 1031-ben eredetileg miseruhának készült koronázási palást Szent Istvánt ábrázoló részletének megjelenítése látható. A koronázási paláston látható Szent István egyetlen fennmaradt korabeli ábrázolása, amelyen a koronás király baljában országalmával, jobbjában hatalmi, királyi jelvényével, a lándzsával jelenik meg.

Mindhárom emlékérme átmérője 34 milliméter, szélük sima, szélfeliratos.

Az 500 ezer forintos címletű emlékérme 999 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 31,104 gramm (1 uncia). A 15 ezer forintos címletű emlékérme 999 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya – hasonlóan az arany változathoz – 31,104 gramm. A 3000 forintos színesfém változat réz és cink ötvözetéből készült, súlya 23,40 gramm.

Az arany és ezüst emlékpénzekből tükörfényes kivitelben 500 és 5000 darab, a színesfém változatból 5000 darab bronzpatinázott változatot bocsátanak ki.

Az emlékérméket a Magyar Pénzverő Zrt. gyártja és forgalmazza. A Szent István király ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő 3 hónapig, a 3000 forintos címletű színesfém emlékérme egy évig a rajta szereplő névértékkel azonos áron vásárolható meg. Az arany emlékérmék vásárlási lehetőségét közjegyzői sorsolással koordinálja a Pénzverő.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top