+ Tudomány

Villanyóra, golyóstoll, Kalmopyrin – százezer oldalnyi digitalizált szabadalom

Több százezer oldalnyi kulturális és ipartörténeti dokumentumot digitalizál és tesz online szabadon elérhetővé a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), amely jövőre ünnepli 125. évfordulóját.

A SZTNH több mint 3 ezer folyóméternyi szabadalmat, védjegyet és egyéb szellemitulajdon-védelemmel kapcsolatos könyvtári dokumentumot őriz könyvtárában. A szervezet eddig 10 ezer oldalnyi egyedi és pótolhatatlan szellemi tulajdoni és hivataltörténeti kiadványt tett közzé a Hungaricana közgyűjteményi portálon.

Jövőre tovább nő az online is elérhető tartalmak száma, amelyek között olyan híres találmányok is megtalálhatóak lesznek, mint a villanyóra, a golyóstoll vagy a Kalmopyrin hatóanyagának eredeti dokumentumai.

A digitalizált védjegyek között lesz például az Apenta és különböző marketing- vagy reklámtörténeti értékek is. A digitalizálás mintegy fél millió oldalnyi dokumentumot (bejegyzett találmányokat, szabadalmakat, védjegyeket és az ezekről szóló hivatalos értesítőket, mutatókat) érint az 1890 és 1950 közötti időszakból.

A digitalizált anyagok elérhetőek lesznek a kutatók, vállalkozások és magánemberek számára is.

A digitalizált projektek elérhetőek itt és itt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top