+ Gondolat

Sándor György legjobb mondata

fotó: youtube

Sándor György megnevettet és elgondolkodtat, ámulatra és töprengésre késztet. Költői, humoros, filozofikus, könnyed és mély egyszerre. Boldog lehet az ország, amit ilyen kaliberű emberek oktatnak és nevettetnek a színpadon. De vajon melyik a legjobb mondata az öreg humoralistának? Ebből a cikkből kiderül. Vigyázat, szigorúan szubjektív vélemény következik!

Felelősséggel jár a mikrofon, különösen akkor, ha még hallgatóság is adódik hozzá. Mit kezd az ember a figyelemmel? Elpazarolja vagy bölcsen használja? Sándor György tudja, mit kell mondani. Poént, morált, rímeket. Az ószövetség világából merítkezik, az újszövetség tanulságaival töltekezik, emberi esendőségekről mesél, majd klasszikus rímeket idéz fejből és szívből. Ősz szakállát vakargatja, csetlik-botlik, a szó belőle ömlik, és néha, mint egy esti harangzúgás, szól hatalmasat a két mondat közt kifeszített csöndje. Mester ő bizony, művész, filozófus és költő. Kanyarodjunk vissza a kezdeti kérdéshez: mi a legjobb mondata?

Egy szó

Sándor György humoralista legjobb mondata csupán egy szó. Ráadásul nem is az övé, hanem kölcsönkapta. Vagy inkább, kölcsönvette. Mint egy detektív, felfigyelt rá, és utánament. Kinyomozta, hol bukkan fel ez az egy szó, majd leült és töprengett. Észrevette ugyanis, hogy az élet sok epizódjában látja. Folyók partján, csatamezőn, filmvásznon, és különböző helyeken. Ekkor indult be a varázslat! Ugyanis mesteri ráérzéssel fedezte fel a szó megjelenését a kulturális szférában is. Ezeket leválogatva és egymás mellé illesztve olyan mintát alkotott, amit a keleti világ szőnyegkészítő mesterei is megirigyelnének.

Csupán egy szó, és eköré szövődik az a kulturális remekmű, amit, azt hiszem, csak Sándor György tud kellő hitelességgel előadni. Hiszen az övé. Ő alkotta, ő szőtte, még ha a szép színekkel rendelkező fonalakat csak kölcsönbe is kapta a hatalmas íróktól, költőktől. Verbális varázsszőnyeg ez, amely nyolc percen át hullámzik mélységeken és magasságokon át, hogy utána megpihenhessen rajta a hallgatóság. Majd elgondolkozzon azon, vajon mitől is ember az ember.

Sándor György legjobb mondata ez az egy szó: „Mégis.”

A köré font nyolc perces kulturális remekmű, az ihletettségből szőtt verbális varázsszőnyeg, amin repteti hallgatóságát, az pedig most következik. Kérem a kedves olvasót, foglaljon helyet, tapintsa meg a szőnyeget, figyelje a színeit, hullámzását és az üzenetét. Sándor György mesteri szövése lenyűgöző és elgondolkodtató. Öreg már a humoralista, de mondanivalója örökérvényű. Mégis.

ÍrtaSéra András, A Kolostor Őre, blogger

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top