+ vallás

Űrhajósokra hasonlítanak a Szent Péter téri betlehem figurái

A járványhelyzet nehézségeivel szemben lelki megújulást szorgalmazott Ferenc pápa advent negyedik vasárnapján mondott beszédében a Szent Péter téren, ahol az idén felállított betlehem, úgy tűnik, még az egyházfő tetszését sem nyerte el.

Ferenc pápa délben tartott beszédében kijelentette, hogy a közeledő karácsony lehetőséget ad a belső megújulásra, az elfelejtett imához való visszatérésre, a megtérésre, az emberek közötti hit és a testvériség ismételt felfedezésére.

„Nézzünk körbe, és vegyük észre mindazokat, akik szükségben élnek: szenvedő testvérünk, akárhol is legyen, hozzánk tartozik, ő a jászolban született Jézus”

– mondta Ferenc pápa.

A járványhelyzet teremtette nehézségekben

„nem panaszkodni kell azért, amit a pandémia miatt nem tudunk megtenni, hanem cselekedni kell azokért, akiknek kevesebb van”.

Az egyházfő az apostoli palotáknak a Szent Péter térre néző ablakából mondta el beszédét, amelyet több ezren hallgattak, többségében rómaiak. Ez volt karácsony előtt az utolsó alkalom, hogy a hívők találkozhattak Ferenc pápával, hiszen a járványkorlátozások szigorítása miatt a pápa szenteste és december 25-én a Szent Péter-bazilikában lesz, ahova korlátozott számban mehetnek majd csak be a résztvevők.

Ferenc pápa emlékeztetett, hogy az idén a Szent Péter tér oszlopcsarnokában rendezték meg a hagyományos karácsonyi betlehem-kiállítást. Ezen hét magyarországi betlehem is látható.

Nem kerülte el a figyelmet, hogy Ferenc pápa miközben dicsérte a kiállítás apró betlehemeit, egy szót se szólt a Szent Péter tér közepén felállított, nagy méretű betlehemről, amely az idei vatikáni karácsony főszereplőjének számít. A közép-olaszországi Abruzzo tartományból érkezett betlehem nem nyerte el sem a térre látogatók, sem a sajtó tetszését. A gyermek Jézus születését ábrázoló, embernagyságú kerámiafigurák leginkább űrhajósokra hasonlítanak. Az egyik alakot a sajtó a Csillagok háborújából ismert Darth Vadernek nevezte el.

Nem ez az első alkalom, hogy a Szent Péter téri betlehemet bírálatok kísérik. Utoljára 2018-ban adódtak problémák, amikor tengerparti homokból formázták a betlehemet. A homokot a szél és az eső folyamatosan erodálta, ezért az alkotást védőpanelekkel kellett körbe venni.

Sárközy Júlia

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top