+ Zene

Ezen a koncerten az angyalok kara szólókat énekel a hangszerek hangján

Karácsonyi hangversenyt adni nem kell, nem illik, hanem karácsonyi hangversenyt adni jó. Egyfajta belső kényszer, ajándék a közösségnek, de saját magunknak is az. Nem állíthatjuk, hogy egyre lassabban, nyugodtabban telnek az év végéhez közeledve a napok, sőt, komoly munka zajlik. Ez azt jelenti tehát, hogy nem egy az életünkbe végre fokozatosan belopódzó csendességben, lenyugvásban csendül fel a zene, hanem azt reméljük, hogy majd a muzsika segít mindannyiunknak kicsit elcsendesülni, az ünnepre felkészülni – nyilatkozta a zenekar.

A Pannon Filharmonikusok hagyománya tehát az idén sem szakad meg, annyiban azonban rendhagyó az esemény, hogy az ünnepi műsort élő közvetítés segítségével követhetjük, illetve a Pécsi Bazilika helyett a Kodály Központ hangversenytermében lép fel a zenekar. Szerencsére az a tradíció viszont töretlennek látszik, hogy az ünnepi műsor is szervesen illeszkedik az évad szakmai programjába, igazodik annak nívójához, a Pannon Filharmonikusok nem sodródik ilyen alkalomból sem könnyed vizekre. Vass András állandó karmester irányítása alatt, aki a régizene elhivatott és szakértő képviselője, színtiszta barokk zene szólal meg december 21-én este 20.00 órakor. A helyszín már mindannyiunk számára megszokott, – csempész egy kis humort a zenekar a kialakult, közel sem könnyű helyzetbe -, vagyis a legkényelmesebb kanapénk, vagy fotelunk a saját otthonunkban. Azt viszont egészen komolyan gondolja, hogy az online tér és a muzsika ereje segíthet közel hozni mindazokat egymáshoz, akik egymástól távol kénytelenek készülődni az ünnepre. Meghívhatjuk szeretteinket, bárhol élnek is a világban és az egyazon időben átélt, egyazon zenei élmény, amelynek erejét és varázsát az is adja, hogy a zenekar egyazon valós időben játszik, vagyis előttünk születik meg az előadás, összeköthet bennünket!

Természetesen a Karácsony századok óta megihleti és meghatározza a zeneirodalmat, a keresztény világ egyik legfontosabb ünnepe és szellemi háttere, máig ható üzenete művek sorát hozta létre. A Pannon Filharmonikusok műsorának első részében tulajdonképpen három fanfárszerű, győzelmi induló hangzik el Marc-Antoine Charpentier tollából. Ezek közül kettő ritkaság a nagyközönség számára, a Te Deum előjátéka viszont jó eséllyel azok számára is ismerős, akik még nem ismerkedtek meg a szerző műveivel. Ezt követően a barokk concerto nagymestere, Arcangelo Corelli Karácsonyi concertója következik, majd a másik nagy versenymű-komponista, Antonio Vivaldi zenéje szól, de most egy szólómotettájával ismerkedhet meg a közönség – hiszen egy karácsonyi műsor nem maradhat énekhang nélkül – Kovács Ágnes szopránénekest köszönthetjük a Kodály Központ színpadán. A műsort két Georg Philipp Telemann mű zárja, előbb egy fényes hangvételű zenekari darab, a B-dúr Ouverture-szvit, majd pedig a hangzás megkoronázásaként egy D-dúr versenymű, amelyben a szólót három trombita és üstdob játssza. A bensőséges élményt tehát egy kiváló vendégművész és a zenekar muzsikus szólistái és László Rebeka előadásában versek teszik még teljesebbé.

„Ezen a különleges karácsonyi hangversenyen az angyalok kara nem kórusban, hanem szóló énekhangon és a zenekar hangszerein énekel.”

– olvashatjuk a Pannon Filharmonikusok koncertajánlójában.

Deák Márta, Morvay Ágnes hegedűművészek, Janzsó Ildikó csellóművész, V. Udvardy Gizella, Győri András, Sávay László oboaművészek, Dr. Herpay Ágnes fagottművész, Solymosi Péter, Lakatos Jenő, Kovács László trombitaművészek, Kugyelka Zsolt ütőhangszeres művész szólójátéka gazdagítja az est műsorát.

Jegyvásárlás, valamint maga az ünnepi hangverseny a www.pfz.hu oldalon az Online koncertek menüpontból könnyen elérhető. A közvetítés 20.00 órakor elindul, maga a hangverseny a helyszínen esetleg pár perc után kezdődik.

A korlátozások ellenére kapcsolatban maradhatnak a zenekarral és muzsikájával továbbra is természetesen a honlapján (link: www.pfz.hu), a kisfilmeket és sok-sok zenét kínáló zenei youtube csatornáján (link: www.youtube.com/user/pannonphilharmonic), élő közvetítései segítségével, valamint a közösségi médiában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top