+ Ajánló

Mit rejtenek az adventi naptár ablakai?

Minden napra egy meglepetés: koncertek, irodalmi estek, zenés színház, beszélgetések, karácsonyi dalok és filmek.

Idén december elsején már elkapkodták az adventi naptárakat azokból a boltokból, amelyekben megfordultam. Ha más is így járt rajtam kívül, ezúton üzenem: ne szomorkodjatok! Persze, jó dolog a csokoládé, de a boldogsághormonokhoz egyéb, alternatív utakon is el lehet jutni. Mit szólnátok például egy érdekes beszélgetéshez? Egy karácsonyi rövidfilmhez? Örömzenéléshez a legkülönfélébb hangszerekkel és énekesekkel? Vagy esetleg mesékhez, történetekhez, irodalomhoz minden mennyiségben?

Ez mind, és még rengeteg más is vár mindannyiunkat a Müpa online adventi naptárában, amely nagyszerű lezárása ennek a nem túl jól sikerült évnek. Ha már amúgy is az online művészeti megoldásokról szólt 2020, itt az alkalom, hogy a karácsonyra várva újranézhessük egy-egy korábbi kedvencünket a Müpa Home sorozataiból, vagy éppen felfedezzünk valami újat. Íme, néhány ízelítő a már korábban kinyílt ablakok közül – és még ki tudja, mit hoznak a hátralévő napok!

Ablak a konyhába: Segal Viktor és Náray Erika

Ha már karácsony, kényeztessük egy kicsit az ízlelőbimbóinkat! Akinek nem jutott csokoládé, az még mindig ehet beiglit, hókiflit és kekszet. December 12-én alaposan meglepett minket a Müpa, ugyanis kulturális intézmény létére egy séf volt a Náray Erika által vezetett Jazzrajongók című műsor vendége. Segal Viktor igazi világutazóként kezdte a karrierjét a nyolcvanas évek végén, és ebben a podcastban jó pár külföldi és hazai kalandját feleleveníti. Hallhatunk többek között szakácsversenyekről, ötcsillagos szállodákról, utcai kifőzdékről, de arról is, hogy melyik magyar gyümölcs hiányzott neki legjobban, amikor távol volt, és melyik magyar ételeket ismerik leginkább külföldön.

Ablak a skandináv hegyekre: Peer Gynt zenével, mesélővel és tánccal

December 5-én egy igazi különlegességet tárt fel a naptárunk, amely elrepít minket a nyomott, sötét, hideg-saras magyar decemberből a szikrázó, örökfehér hegyekbe. Habár maga a drámaíró Henrik Ibsen bízta meg Edvard Grieget, hogy írjon kísérőzenét Peer Gynt történetéhez, a zenei betétek inkább a saját jogukon lettek híresek, a színdarabot pedig általában csak szövegesen játszották. Ám a 2000-es évek elején a lipcsei MDR Szimfonikus Zenekar csavart egyet a dolgon, és pont hogy a Grieg-zeneművekre fűzi fel Peer Gynt történetét, amelyet táncosok elevenítenek meg, miközben egy mesélő (a magyar változatban Huszti Péter) vezet végig minket a hajmeresztő kalandokon. Háromféle művészet egy darabban? Hisszük, ha látjuk… (És látjuk!)

Ablak egy kedves hangszerre: Béla Fleck és Abigail Washburn

Hallottál már magyar népdalt bendzsón? Az amerikai zenész házaspár többek között ilyet is játszik azon a koncertvideón, amelyet a 11. napon találhattunk a naptárban. Hiszen ha már Magyarországra jöttek, nem hagyhatták ki a repertoárból a Bartók Béla Mikrokozmosza által ihletett zeneszámokat, amelyeket Béla Fleck már csak azért is szeret, hiszen ő még a nevét is a nagy zeneszerző után kapta.

“Ezeket zongorán még egy gyerek is el tudja játszani, viszont látjátok, bendzsón két felnőtt kell hozzá!”

– tréfálkozott Fleck az eredetileg 2015-ös koncerten. A házaspár tizenegy éve házasodott össze, és a szakmabeliek már akkor azzal ugratták őket, hogy ez egy igazi stratégiai partnerség, leendő gyermekük pedig a Bendzsó Császárság trónörököse lesz. Egyébként 2013-ban tényleg született is egy kisfiuk – lehet, hogy nemsokára már ő is fellép a szüleivel?

Ablak a karácsonyra: a kislány és a zongora

Adventi gyűjtemény lévén a Müpa fokozatosan hangol minket a karácsonyra: a magyar és nemzetközi karácsonyi slágerlistáiknak nemhogy egy nap, de talán egy hét alatt sem érünk a végére. Külön ablakot kapott emellett Mikulás napján a karácsonyi kisfilmjük is, amely zenész és hangszer különleges szimbiózisát, egymás folyamatos csiszolását, szelídítését helyezi a középpontba. A megnyugtató színvilág, az ünnepre hangoló történet és zene talán a legkeményebb szívet is meglágyítja így karácsony közeledtével, nem is szólva a 2020-as évhez tökéletesen passzoló jelmondattal a végén:

“A művészet felemel. Senkit sem hagyunk nélküle.”

Bizony, advent idején sem, karácsonykor sem. Nyisd ki a maradék ablakot, és készüljünk együtt művészettel az ünnepekre, na meg a remélhetőleg jobb élményeket hozó új évre!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top