+ Oktatás

Művészetre nevelés iskoláskorban: miért fontos?

Fotó: Müpa/Posztós János

A okostelefonoknak és a világhálónak köszönhetően a mai kisiskolások hihetetlen mennyiségű információval találják magukat szembe nap mint nap. Milyen programok működhetnek esetükben leginkább, milyen varázslat kell ahhoz, hogy valóban bevonódjanak, és őszinte rajongással adják át magukat a kultúrának, a zenének?

Ebben a rendkívüli évben minden szempontból felértékelődött a kultúra, a zene, a színház szerepe, hiszen rá kellett ébrednünk, mennyire hiányoznak a közös élmények, és milyen sokat jelent, hogy legalább online élvezhetünk egy-egy előadás. Gyerekkorban a művészettel kapcsolatos tapasztalatok különösen értékesek, hiszen fejlesztik az érzelmi intelligenciát és a kreativitást, de az önállóságot és a csapatmunkát is támogatják.

Képzelet, kreativitás, önkifejezés

Számos kutatás rámutatott már a művészeti nevelés fontosságára, de saját tapasztalataink alapján is kijelenthetjük: aki gyerekkorban találkozik a komolyzenével, jazzel vagy éppen a világzenével, felnőttként jó eséllyel lesz nyitott és kreatív kultúrafogyasztó. Ahogy arra az Iskolakultúra cikke is rámutat:

„A muzsika előmozdítja a képzelet, az alkotás és az önkifejezés gazdagságát; a zenében gazdag élet hozzásegít a kulturális örökség és az adott kultúra megértéséhez. Kibontakoztatja a kreativitást és az individualitást”.

Hozzáteszi: a zenei nevelés nemcsak bátorítja a csapatmunkát, de a legjobbat hozza ki az emberből: örömforrást jelent a teljesítményben, és más területekre is fejlesztő hatást gyakorol.

Tökéletes példa erre a Müpa partneriskola-programja, amely 12 éve azzal a céllal indult útjára, hogy igényt ébresszen a diákokban a sokszínű kulturális értékekre, és számtalan műfajt felölelő tartalmas élményeken keresztül nevelje ki a jövő hangverseny-látogatóit. Sokan talán nem is sejtik, hány oktatási intézmény kötődik sok szállal a Müpához: az idei tanévben ezeknek a száma már 131. „Békeidőben” – amellett, hogy az iskolák diákjai a Müpa egyes saját rendezésű előadásaira mindössze 500 forintos diákjeggyel léphetnek be – a legkülönbözőbb korosztályok számára megálmodott izgalmas programok közül válogathatnak: évente összesen több mint 23 000 tanuló vesz részt ezeken.

Zeneboncolástól az operabeavatóig

A Zenebona például koncentrációt, memóriát, együttműködési készséget is fejlesztő, hangokkal és hangszerekkel való kreatív játékra invitál, az Iskoláskoncertek pedig különböző műfajokat felvonultatva, az iskolai tananyaghoz és a gyerekek tájékozottságához igazodva nyújtanak felejthetetlen pillanatokat a 10-14 éves korosztálynak.

Sőt, a 12-18 éveseknek szóló Zeneboncolás nem kisebb feladatra vállalkozik, mint hogy a gimnazistákat és az egyetemistákat a komolyzenéhez közelebb hozva neveljen a finom részletek iránt fogékony zenehallgatókat. Hogy hogyan? Rávilágít arra, hogy a klasszikus zene világa nem feltétlenül elutasító az ő popzenéjükkel szemben, és meggyőzi őket arról, hogy a komolyzene merőben más eszközökkel, mégis nagyon hasonló módon építkezve beszél az őket is foglalkoztató érzelmekről és gondolatokról. Csak hogy néhány izgalmas párosítást említsünk a tervezett produkciók közül: Konyha & Bach, Varázsfuvola és Pál Utcai Fiúk, Szabó Balázs Bandája & Schumann.

Egy-egy új hely vagy titkokat rejtő épület felfedezése mindig izgalmas kaland a fiatalok számára, így nagy sláger a Müpa épületét és hatalmas orgonáját bemutató túra, de az itt próbáló Nemzeti Filharmonikus Zenekar mindennapjaiba való bepillantás is életre szóló élmény. Az is rendkívül inspiráló lehet a gyerekek számára, amikor hozzájuk hasonló korú fiatal művészeket hallanak élőben játszani: a Hangulat Junior délelőtti hangversenyein többek közt a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Előkészítő Tagozatának növendékei adnak koncerteket. Végül, de nem utolsósorban az irodalom is otthonra talált a Müpában, így a Literárium Junior alkalmai fogyasztóbarát módon hozzák közelebb az arra fogékony gimnazistákhoz a magyar irodalom értékeit, arra ösztönözve őket, hogy rendszeres olvasókká váljanak. Mert bizony ez korántsem lehetetlen!

Ezekben a hetekben sem hagyják magukra a diákokat

A felsorolt programok mindegyike olyan népszerű, hogy általában dupla előadással terveznek minden alkalommal, a Müpa adventi időszakban működő jégpályája pedig – amely sajnos a vírushelyzet miatt idén nem üzemel – évente 3000 diákot vonz. Sőt, nemcsak a gyerekek mennek a Müpába, a Müpa is kimegy az iskolákba sokféle zenei műfajjal és kreatív, interaktív művészeti foglalkozásokkal színesítve az osztályok életét a táncháztól a jazzig.

Bár a Müpa jelenleg zárva tart, ezekben az emberpróbáló hetekben is igyekszik szebbé tenni a gyerekek mindennapjait. Karácsonyra különleges, saját arculatú kottafüzettel lepte meg partneriskolái alsó és felső tagozatos diákjait: 116 intézmény 50 000 tanulója örülhetett az ajándéknak.

A színezőt is tartalmazó kiadvány egy QR-kódok révén, okostelefonnal előhívható interaktív zenés játékot is rejt a 7-14 évesek számára. A feladatokat Banai Sára operaénekesnő állította össze, aki az opera műfaját, kulisszatitkait és az énekesek világát bemutató operabeavatókat is tart a gyerekeknek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top