+ Irodalom

Izgalmas kortárs krimi Podmaniczky Szilárd új könyve?

Podmaniczky Szilárd írónak hosszú hallgatás, pontosan 7 év után jelent meg új könyve, a borítón Szűcs Attila festőművész alkotásával. A 168 oldalas mű keresés és menekülés története.

„Olyat látsz, amit valójában nem láthatnál.” – ehhez hasonló meglepő mondatokkal indul Podmaniczky Szilárd, József Attila-díjas író legújabb könyve, amelynek címe: A másik ember megértésének diadala.

A könyv főszereplője egy fiatalember, aki vélt tehetségét aprópénzre váltva utcai rajzolóként éli szerény életét. És akkor egyszer csak megnyílnak előtte a lehetőségek, amelyekről azt gondolhatjuk, képesek megváltoztatni egy életet. Kapcsolat egy gyönyörű modellel, új munkák, de mindezen túl a nagy pénz megszerzésének lehetősége. A nagy kérdés az, képes-e elbírni ennyi változást egy ember anélkül, hogy átalakuljon a személyisége.

A regény borítóján napjaink egyik legelismertebb kortárs képzőművészének, Szűcs Attila Fehér gömbön plankingelő című 2011-es festménye látható. Hogy miért ezt választotta az író?

„Attila művészete közel áll hozzám, olyan érzéseket ébreszt bennem, mintha a saját írott világomban bolyonganék. Semmihez nem hasonlítható, eredeti pillanatokat hoz létre, amelyekben ott nyugszik a valóságmag, és ebből a magból mi építhetjük föl a sokdimenziós fantáziabirodalmat. A plankingelő első ránézésre egy stabil, kitartott pillanatot ábrázol, de ez a gömb és a test instabilitásának egyetlen kimaxolt helyzete. Amit érthetünk úgy is, hogy a stabilitás nem létezik instabilitás nélkül, sőt, bármerre mozdulunk ebből a helyzetből a térben, csakis instabil állapotok lehetségesek. Mondhatjuk, nagyon kicsin nagyon sok múlik. Másfelől én magam is űzöm a plank-tornát, és pontosan tudom, micsoda erőfeszítések kellenek ahhoz, hogy az ember egy helyben mozdulatlan maradjon. Energia arra, hogy ne csinálj semmit.”

A járványhelyzetre való tekintettel könyvbemutatókat nem tartanak, ezért az író Facebook-oldalán folyamatosan közli a könyvvel kapcsolatos információkat.

A könyv címéről a következőket mondta el:

„A másik ember megértése ritka pillanat, és nem életmód. Elveszíteni a saját egónkat, és mindenestől megérteni a másik gondolkodását, világát, lehetőséget ad arra, hogy kívülről lássuk magunkat és átértékeljük a magunkról alkotott képet. Hogy mindez egy izgalmas krimiben olvasható, arról biztosítja az olvasót, hogy nagy élményben lesz része.”

A könyv kapható a könyvesboltokban, és e-könyvben is megjelent.

LIBRI, BOOKLINE, LÍRA

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top