+ Színház

Újabb Arccal a halnak bemutató Jobbágy Bernadettől és Dorota koncertvideó-premier az Artusban

Ezen a hétvégén két izgalmas programot is megnézhettek az Artusban, ha nem is személyesen, de az online térben.

December 12-én 20.00 órától Jobbágy Bernadett a Tökéletes Hely című produkcióját láthatjátok a Youtube csatornánkon, az Arccal a halnak újgenerációs sorozatunkban, majd azt követően egy Zoom beszélgetésben vehettek részt az alkotókkal.

December 13-án 20.00 órától pedig a Dorota + 5 Artus live zenekar koncertvideó-premierjét, az Artusban felvett különleges zenei anyagot, Solar The Monk koncertvideó-premier címmel.

JOBBÁGY BERNADETT: TÖKÉLETES HELY

Jobbágy Bernadett koreográfus, előadó, mozgáscsoport vezető, valamint videóművész, az Onopordum Performance projekt társulat alapítója. Tájépítészmérnök diploma megszerzése után a Budapest Kortárstánc Főiskolán tanult, majd az L1 Egyesület rezidense lett. 2013 óta dolgozik az ArtMan Mozgásterápiás Művészeti Közhasznú Egyesülettel táncosként és koreográfusként inkluzív művészeti, oktatási valamint közösségi programokban. Meghatározó mozgásos háttere a kortárs tánc és improvizáció, a Body-Mind Centering® testtudati iskola, valamint a tai chi. A Színház- és Filmművészeti Egyetem és az FSzK közös audio-narrátor képzési programjában tanult filmes, dramaturgiai és rendezési ismereteit koreográfusi munkájában is alkalmazza, csakúgy, mint a hanghoz és a vizualitáshoz kapcsolódó tapasztalatait.

„Mi a tökéletes hely? Hol van? Fizikailag létező, ahová el tudunk menni, és ott majd minden jó és szép lesz, vagy egy hely önmagunkon belül? A tökéletes egy végtelen hosszan kitartott pillanat? Állandósult állapot, vagy folyamatosan változó jelenség? És ha valami tökéletes, az vajon kényelmes is? Vagy egyáltalán semmi nem tökéletes?

Nehéz függetleníteni magunkat attól a ténytől, hogy ez az előadás épp ebben az évben készül. És bár az eredeti kérdésfeltevés mögött is meghúzódott az, hogy vajon mi tesz helyzeteket tökéletessé, és hol vagyok ebben én, aki tapasztalok és vágyok, a Tökéletes Hely, a Tökéletes Helyzet a jelenben, ezzel a hol képlékeny, hol távoli, hol hirtelen manifesztálódó jellegével még erősebb állításokra hív.

Rombolni játszásiból, s építeni mégis. Vicc az egész! Végtelen, szerelem. Az előadás játszik a színházi tér és a filmtér lehetőségeivel, a 2D és 3D közti átjárással. Hogy ez valóság, vagy fikció? Álmodom, vagy teszem? És az online térbe bújva most akkor hol is vagyok, és hol találkozunk?”

Jobbágy Bernadett

 

Alkotó előadók: Jobbágy Bernadett, Kiss Rebeka Petra, Tóth Szabolcs
Kamera: Borbély Viktor
Koreográfia: Jobbágy Bernadett, Kiss Rebeka Petra
Zene: Tóth Szabolcs
Hegedű: Bakai Marci
Díszlet: Jobbágy Bernadett
Dramaturgiai konzulens: Antal Attila
Hang coach: Molnár Emese
Rendezte: Jobbágy Bernadett
Produkciós Partner: Katlan Csoport
Támogatók: NKA, IZP, EMMI, Artus Stúdió, Műhely Alapítvány, ArtMan Egyesület
Köszönet: Dr. Bihari András

Az előadás az Arccal a halnak program keretében valósul meg.
Az előadás után virtuális közönségtalálkozóra is várunk. Részetek hamarosan!
Regisztráció az artus.studio@gmail.com címen.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1896821580459155

DOROTA + 5 ARTUS LIVE

SOLAR THE MONK KONCERTVIDEÓ-PREMIER

A Dorotát 2009-ben alapította Somló Dávid, Makkai Dániel és Porteleki Áron. A zenekar első pár évében a kalandos art-rock és improvizatív koncertjeiről híresült el, melyet első albumuk is fémjelez (Dorota: untitled, 2011). ‘FRIK’ nevű háromlemezes, multimédiás kiadványukkal később pedig végérvényesen a budapesti experimentális szcéna egyik legizgalmasabb alkotóivá váltak.

Solar The Monk címmel jelent meg tavaly ősszel legutóbbi lemezük, melynek középpontjában a szerzetesség metaforája áll. A Solar The Monk vissza- és elvonulás, reflektálás, új utak és létezési formák keresése egy vesztébe rohanó világban. A korábbi szerzemények szabad improvizáció felől jövő gyakorlatai után a Dorota új lemezén nyers és erőteljes punk- rock hangzások keverednek szúfi, berber, mongol, buddhista hatásokkal és a transzállapothoz közelítő zenei formákkal.

A mostani videópremier a Solar The Monk újragondolása, vendégekkel kiegészülve és a punk-rock zúzdát marokkói főtérre cserélve. A zenekart már a lemez rögzítése közben is elkezdte foglalkoztatni, hogy hogyan lehetne a számokat közösségi zenélés formájában és akusztikus hangszerekkel lehozni. Megtörtént, és most megnézhetitek!

Somló Dávid – banjo, kazoo, ének, ütőhangszerek
Makkai Dániel – cselló, basszusgitár, kazoo, ütőhangszerek
Porteleki Áron – dob, ütőhangszerek, ének, kazoo
Szatai Márton – akusztikus gitár, ének, kazoo, ütőhangszerek
Mózes Zoltán – tapan, darbuka, ütőhangszerek, kazoo, ének
Mészáros Ádám – prímtambura, ütőhangszerek, ének, kazoo
Hock Ernő – nagybőgő, ütőhangszerek, kazoo, ének
Szelevényi Ákos – zither, tenorszaxofon, szopranínó, tibeti hangtálak, kazoo ének

Faceboook esemény: https://www.facebook.com/events/660801691251879

www.artus.hu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top