+ Színház

Roma Hősök – oktatási módszertant dolgozott ki a Független Színház Magyarország

Roma Hősök címmel oktatási módszertant dolgozott ki nemzetközi együttműködésben a Független Színház Magyarország.

A társulat (Roma) Hősök a színházban, az oktatásban és a mindennapokban címmel, három országgal együttműködve valósított meg nemzetközi projektet az Erasmus+ finanszírozásával. Az olasz, spanyol, román és magyar társulatok közösen dolgozták ki a Roma Hősök oktatási módszertant, amely magyar és angol nyelven is elérhető a társulat hivatalos oldalán.

A módszertanban felvázolják a projektben résztvevő partnerországok történelmi, társadalmi kontextusait. Rámutatnak a színházban rejlő lehetőségekre, kiemelten a storytelling műfajra és arra, hogy az általuk használt „játékosítás” elve hogyan fejleszti a csoporton belüli viszonyokat. Számba veszik az egyes országokban már létező oktatási projekteket és módszereket. Összegezik a Magyarországon zajló Roma Hősök kísérleti workshopok fő eszközeit és eredményeit. Bemutatják a különböző országok roma színházait és a workshopok fókuszában álló monodrámákat. Gyakorlati kérdéseket és dilemmákat vesznek sorra, amelyek a további lépések szempontjából fontosak.

A közösen kidolgozott módszertannal a fiatalokat inspiráló és fejlesztő művészeti workshop alapjai születtek meg.

A foglalkozások hozzásegítik a fiatalokat ahhoz, hogy a roma drámák, drámai hősök és közösségek sokszínűségét, kihívásait és értékeit megismerjék, megvitassák.

A Független Színház Magyarország 2007 óta működik és 2017 óta évente rendezi meg nemzetközi roma színházi találkozóját. A fesztiválon Európa számos országából mutatkoznak be roma színházak, művészek. Ezzel felhívják a figyelmet a roma színház értékeire, a roma közösségek helyzetére, értékvezérelt emberek és drámai hősök kihívásait állítva a középpontba. Az előadásokat workshop formában népszerűsítik, a bemutatott alkotásokból roma drámakötetet jelentettek meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top