Archív

Megnevezték az epizódszerepekért járó Aase-díj idei nyerteseit

Horváth Margit, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, Szabó Éva, a Centrál Színház, Kuna Károly, a székesfehérvári Vörösmarty Színház és Spilák Lajos, a Stúdió K színművésze kapja idén a színházi epizódszerepekért járó Aase-díjat.

Az Aase-díjat, amelyet minden évben két színésznőnek és két színésznek ítél oda a neves művészekből álló kuratórium, Gobbi Hilda alapította végrendeletében az “emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői”, az epizódszerepek megformálói számára – olvasható a Magyar Színházi Társaság közleményében.

A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámakölteményének egyik színpadi alakjáról, Aase anyóról kapta a nevét, mert bár maga a szerep rövid, felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget.

“Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistáknak csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot”

– idézik Gobbi Hildát.

A díjakat évek óta hagyományosan a Bajor Gizi Színészmúzeumban adták át, ahol minden a magyar színjátszás nagy alakjaira és elsősorban Gobbi Hildára emlékeztet. Gobbi Hildára, akinek a kezdeményezésére megalakult az intézmény, aki szinte teljesen egyedül intézte el a múzeum létrejöttét, és hozatta rendbe Bajor Gizi villáját, hogy méltó helyen és módon emlékezhessünk az egyébként oly múlandó műfaj nagyságaira.

Idén a pandémiás helyzetre való tekintettel az ünnepélyes díjátadó elmarad. A kuratórium tagjai – Egri Márta, Ráckevei Anna, Udvaros Dorottya, Gáspár Tibor és Márton András színművész – által kiválasztott művészek később kapják meg az elismerést.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top