+ Tudomány

1 dollárért rendel a NASA a Holdról kőzetmintát

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) egy dollárt, vagyis 294 forintot fizet egy coloradói cégnek, hogy az egy kis adag kőzetmintát gyűjtsön be neki a Hold felszínéről – írja a BBC hírportálja.

A Lunar Outpost egyike annak a négy vállalatnak, amellyel a NASA külön-külön szerződést kötött – 25 001 dollár összértékben – holdi regolit (holdi talaj) begyűjtésére.

A NASA az Artemis elnevezésű programjában fogja használni a begyűjtött mintákat. A programmal az Egyesült Államok 2024-ig újra embert akar juttatni a Holdra.

A mostani kezdeményezés üzleti modellt akar megteremteni a Földön túli erőforrások kinyerésére, értékesítésére és használatára.

A másik három győztes cég a kaliforniai Masten Space Systems, a tokiói székhelyű ispace és annak európai leányvállalata. A NASA minden vállalatnak külön-külön fog fizetni a begyűjtött mintákért, amelyek súlya 50 gramm és 500 gramm között fog mozogni.

“A cégek begyűjtik a mintákat, majd ezt felvételekkel és egyéb adatokkal bizonyítják”

– írta közleményében a NASA. A talajminta ezután az űrhivatal tulajdonába kerül.

A “fizetség” összege azért ilyen alacsony, mert a NASA csupán a regolit begyűjtéséért fizet, a cégek fejlesztéseiért vagy a szállítási költségekért nem. A pénz azonban nem is motiváció most a cégek számára, ugyanis a missziók tudományos szempontból várhatóan rengeteg előnnyel járnak majd, például lehetőséget adnak a vállalatoknak, hogy gyakorolják a begyűjtést a Hold felszínén.

A robotikával foglalkozó Lunar Outpost a Hold Déli-sarkáról gyűjt be kőzetet.

A cég vezérigazgatója, Justin Cyrus szerint a missziót 2023-ra tervezik, de számos céggel együttműködnek – köztük a Jeff Bezoshoz köthető Blue Originnel – a Holdra jutásban, ezért az indulás dátuma akár előbb is lehetséges.

A japán ispace 2022-re tervezi a misszióját, amelyért 5 ezer dollárt fog kapni a NASA-tól.

A kifizetéseket három részletben fogja utalni az űrhivatal.

A NASA csütörtöki bejelentésével párhuzamosan a Csang’o-5 kínai űrszonda visszaindult a Holdról a begyűjtött kőzetmintákkal.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top