+ Zene

A kamarazene Maradonája, Kurtág György Ferencváros díszpolgára lett

Kurtág György
Fotó: Posztós János

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek a kerület polgármestere.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú óvintézkedések mellett adta át Baranyi Krisztina polgármester és két alpolgármestere, Döme Zsuzsanna és Reiner Roland kedden a Budapest Music Centerben a díjat a 94 éves mesternek – közölte pénteken a 9. kerületi önkormányzat.

„A fantasztikus tanár, zeneszerző és zongorista a hazai zenei életért tett zenei szervezői tevékenységéért és művészetéért kapta az elismerést. Kurtág György és Ligeti György az utolsó modernista zeneszerző és zenész, aki az 1945 utáni években méltán bizonyította, hogy a magyar zene és zeneszerzés része az európai kultúrának”.

Ferencváros díszpolgári díját minden évben a kerület napja alkalmából adja át a polgármester.

Baranyi Krisztina rövid beszédében elmondta:

„Kurtág György a klasszikus zene egyik legnagyobb alakja, ő kapcsol minket az európai zenei nyelvhez, és bebizonyította, hogy közünk van a nagy klasszikusokhoz, mint Schubert és Webern, rajta keresztül él tovább Bartók Béla. Miatta tartozunk az európai csúcszenéhez. Művészetét, tehetségét és műveinek magas színvonalát nem lehet megkérdőjelezni. Ő tart minket bent az európai körforgásban. Kurtág a kortárs magyar zene Esterházy Pétere és egyben Jancsó Miklósa, a kamarazene Maradonája”

– idézi a közlemény Baranyi Krisztinát, aki hangsúlyozta: nem sok polgármestert érhet akkora megtiszteltetés, hogy olyan díszpolgárt köszönthet, mint Kurtág György.

Kurtág Györgyöt a díjátadó alkalmából rövid koncerttel köszöntötte Keller András hegedűművész, a Concerto Budapest zeneigazgatója és a 23 éves Berecz Mihály zongoraművész, számos nemzetközi zongoraverseny díjazottja.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Torma István szerint:

    Ritka ízléstelen cím!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top