+ Pályázat

Lezárult a Müpa Zeneműpályázata

Fotó: Posztós János, Müpa

A Müpa 15., jubileumi évada alkalmából meghirdetett Zeneműpályázata november 11-én lezárult. A kétfordulós pályázat öt hónapja alatt összesen 258 pályamunka érkezett be, amelyek közül a második forduló 177 pályaművének jeligéi már megtalálhatók az intézmény honlapján. A nyertes művek alkotóit a Müpa december 15-én hirdeti ki, a díjátadó ceremóniára várhatóan 2021-ben kerül sor.

A Müpa Zeneműpályázatának lebonyolítását koordináló zsűrititkárság közlése szerint a verseny most lezárult második szakaszában az egyfordulós műfaji kategóriák közül a szóló- és kamarazenei művek csoportjában 50 alkotás érkezett be, kórusműből 41 darabot küldtek be, míg a kis és nagy apparátusra írt jazzművek két kategóriájában 22, illetve 12 pályamunka született. A pályázat teljes időtartama alatt beérkezett 258 pályaműből 126 alkotást az egyfordulós műfaji kategóriákban, 132 zeneművet pedig a kétfordulós kategóriákban küldtek be a zeneszerzők. Az érvényes pályázatok jeligéit a Müpa a www.mupa.hu/zenemupalyazat oldalon tette közzé.

A pályázat értékelését irányító szakmai testületben helyet foglaló Fekete Gyula zeneszerző jelentős eredménynek tartja, hogy a kamaraopera kategóriában várakozáson felüli – szám szerint 19 darab – mű érkezett. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője hozzátette: „Örömmel tölt el az a stiláris sokszínűség, ami a pályázatra beküldött műveket jellemzi. A pályamunkák magas zeneszerzői szakmai színvonala alátámasztja, hogy a jelenlegi magyar zeneszerzés méltó folytatása annak, amit a nagy elődök elkezdtek.”

Vashegyi György karmester, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke kiemelte:

„A Müpa a verseny lebonyolítása során komoly hangsúlyt fektetett arra, hogy biztosítsa a zsűri számára a pályázati anyagok anonim elbírálását és a pártatlan döntéshozatalt. Az objektív értékelési metódusnak köszönhetően a pályázat decemberi eredményhirdetésekor precíz keresztmetszetet, mintegy röntgenképet fogunk kapni a kortárs zenei alkotóművészet jelenlegi helyzetéről.”

„Ez a legszebb bizonyítéka annak, hogy ebben a nehéz, kihívásokkal teli időszakban is mennyi alkotói energia, friss gondolat és mondanivaló van a magyar zeneszerzőkben”

– reflektált a pályázat népszerűségére Káel Csaba, a szakmai testület tagja. A Müpa vezérigazgatója kifejtette:

„A Müpa számára a legfontosabb cél az, hogy lehetőséget és perspektívát teremtsen a hazai művészeknek minden generációban és műfajban. Nem csupán a művek létrehozását kívántuk elősegíteni, hanem azt is szeretnénk, ha minél több alkotást állíthatnánk színpadra a következő időszakban és a lehető legszélesebb körben támogathatnánk ezzel az előadó-művészeti szcénát. A zsűrizés folyamata még javában zajlik, az azonban már most biztos, hogy jó néhány díjazott mű bemutatóját ünnepelhetjük 2021-ben. Ez bizakodással tölt el engem és munkatársaimat is.”

A pályázat november 20-án megkezdődött értékelési folyamata a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezéssel összhangban teljes mértékben az online térben zajlik. A magyar zenei élet kiválóságaiból – zeneszerzőkből, zenetörténészekből, együttesvezetőkből, karmesterek­ből és karnagyokból – álló, kategóriánként öt-, illetve hétfős zsűriknek online találkozókat szervezett meg a Müpa.

A pályázat utolsó mozzanatára december 15-én kerül sor, amikor a Müpa a www.mupa.hu/zenemupalyazat oldalon közzéteszi a pályázaton díjat nyert zeneszerzők nevét, valamint ugyanitt nyilvánosságra hozza a zsűri névsorát. A pályázat díjátadó eseményét a Müpa a járványügyi korlátozások miatt várhatóan 2021-ben rendezi meg, ennek részleteiről az intézmény később fog tájékoztatást adni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top