+ Fotó

58 millió forintot adtak Petzvál József optikai tervéből készült kameráért

Százhatvanezer eurórért (mintegy 58 millió forintért) kelt egy szombati bécsi aukción egy ritkaságnak számító, 1840-ben gyártott Voigtländer Daguerreotype kamera, amelynek objektívjét Petzvál József alkotta – tette közzé az eredményt a punkt.hu fotográfiai oldal.

A beszámoló szerint a 37. Leitz Photographica aukciót online tartották. Az árverésre szánt 632 fotótechnikai eszköz közül a legújabb egy 2018-ban készült Leica M 10 Zagato fényképezőgép, míg a legrégebbi és egyben legdrágább tétel a Voigtländer Daguerreotype kamera volt.

Petzvál József (1807-1891) 1840 májusában mutatta be azt a megközelítőleg 3,5-es fényerejű objektívjét, amelynek leképezése szinte tökéletes volt. Az objektív az expozíciós időt töredékére csökkentette. Petzvál József a kamera gyártását az osztrák Voigtländer cégre bízta. Átadta nekik számításait, rajzait és induláskor ellenőrizte a munkák menetét, azonban – üzleti tapasztalatai nem lévén – írásbeli szerződést nem kötött velük. A cég már 1840 karácsonyán forgalomba hozta a saját nevével fémjelzett Voigtländer Daguerreotype kamerát, mely a fényképezés történetének legfontosabbjai közé tartozik.

Az ágyú alakú Voigtländer Daguerreotype kamerából összesen 600-at adtak el 1842-ig, napjainkra már csak körülbelül tíz létezik belőle. Ez volt az első alkalom, hogy ilyen típusú fényképezőgépet kínáltak nyilvános aukción.

Az elárverezett Voigtländer Daguerreotype kamera eredeti állapotban van, soha nem kellett restaurálni vagy helyreállítani, bár hiányosan, talp nélkül került az aukcióra. Az eszközért az előzetes becslések alapján a szervezők 200-300 ezer eurót vártak, végül az ismeretlen vásárló 160 ezer eurót fizetett érte.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top