+ Zene

A Pannon Filharmonikusok élő koncertje ma online – Covid-tépázta címmel

Könnyek és csínyek

A Pannon Filharmonikusok rugalmasságról, töretlen munkavégzésről, szakmai minőségről és bizony, a humor fontosságáról is üzen november 21-i koncertjével. Az élőben online közvetített, az internet segítségével a világban majdnem bárhol megtekinthető hangversenyüknek már a címe is beszédes. Semmi okunk felhőtlen elégedettségre, de a humor átsegíthet a nehézségeken, meg kell látnunk korlátok közé szorított világunkban a lehetőségeket, előnyöket is – üzeni. Muszáj arra törekednünk, hogy szakmailag naprakészek, lelkileg egészségesek maradjunk, bármi foglalkozást is űzünk.

A Kodály Központ hangversenytermébe megálmodott koncert eredeti címe Könnyek és csínyek volt, utalva a meghirdetéskor beszerkesztett olyan zeneművekre, mint Strauss Till Eulenspiegel vidám csínyjei, vagy Veress Sándor Threnos – in memoriam Bartók Béla című műve. Covid-tépázta életünk újból és újból újratervezésre, átgondolásra kényszerít mindannyiunkat. A zenekari művészek biztonsága miatt kisebb zenekari formációra kigondolt koncertprogram a tavaszi tapasztalatok után már az asztalfiókban volt, azonban egy olyan precíz gépezet munkáját, amilyen egy akár évekkel előre (hazai és külföldi vendégművészekkel) leszerződő, nagy létszámú szimfonikus zenekar (jogdíjak, kották, beutazások szervezése, próbarendek, stb.) különösen nehéz újrahangolni. A zenekar fontosnak tartja az adott lehetőségek közé beszorított létben megtalált rugalmasságot, az alkalmazkodóképesség és a humor fontosságát, melyet a többször kényszerűen megváltoztatott koncert láthatóan áthúzott címével is ki akart fejezni: Könnyek és csínyek

Bár az élő hangversenyek (színházi előadások, koncertek, stb.) sokszínű hangulatát – a készülődés izgalmát, a másokkal való találkozás örömét, a látvány, az illatok hatását, a hangszerek élő hangját – az online közvetítések maradéktalanul visszaadni nem tudják, de a Pannon Filharmonikusok arra hív mindenkit, hogy a közösen átélt pillanat, és a megváltozott befogadás előnyeit mégis élvezzék ki a zenebarátok! Ha mást nem, kis humorral felkutatva azokat.

A Pannon Filharmonikusok professzionális felszerelésekkel, nagyszámú kamerával, speciális kameramozgató szerkezetekkel, magas színvonalú hangtechnikával közvetíti koncertjeit, így a hangversenytermet, sőt, a nemzetközileg elismert művészeket, valamint egy egész szimfonikus zenekart a közönség otthonába varázsolja olyan közelségben, ahogyan a teremben sohasem láthatóak. Igazán jó érzés volt elegánsan kiöltözni, a hölgyeknek tűsarkú cipőt húzni, de most bújjunk finom, kényelmes papucsba az előadás előtt!  Kellemes a Kodály Központ büféjében koccintani az ismerősökkel, de a saját konyhánkban biztosan nem kell sorban állni. Csak ne felejtsük el behűteni a pezsgőt! Vannak, akik szeretik az előadótermek formális világát, de élvezzük ki, hogy senkit nem zavarunk, ha nem kapcsoljuk ki a telefonunkat, és beszélgethetünk előadás közben. Osszuk meg a zene okozta érzéseinket, élményeinket másokkal! Akár a körülöttünk játszó gyermekekkel, akiket észrevétlenül beavathatunk a komolyzene szépségeibe. Ha Buksit időben levisszük sétálni, ha bekészítünk mindent a nappaliba, egy ugyan most „másféleképpen” megkülönböztetett, de ugyancsak szép estét varázsolhatunk a hétköznapokba így is! Hiszen este nyolc órakor már biztosan nem tartózkodhatunk sehol másutt, mint otthon… Törjék meg a rutint, a hétköznapokat, a válsághelyzet okozta aggodalmakat bármivel, ami örömet csal az életükbe! – üzeni a zenekar a honlapján, és ehhez a maga módján segítséget is nyújt.

És ha már a segítségnyújtást említettük, a Pannon Filharmonikusok hangsúlyozta, hogy ahogyan eddig, a tavaszi első kényszerleállás és korlátozások idején is, most is számíthat a zenekarra a közönsége. Akkor személyesen, egyenként hívták fel bérleteseiket és bizony akadt olyan idős ember, akinek közvetlen környezetében nem akadt senki segítség. Teljesen tisztában vannak azzal, hogy a bennünket körülvevő világ nehézségein, aggodalmain túl sokaknak probléma eligazodni a változások között is, ezért munkatársai telefonon és e-mailben, írásban egyaránt állnak rendelkezésre. Akár lépésről lépésre segítenek, hogy technikai hiányosságok okán senki ne maradjon muzsika nélkül, minden érdeklődő nyugodtan várhassa az előadás kezdetét. A közvetítésre kerülő koncerteket a megszokott helyen és módon találják meg az érdeklődők a zenekar honlapján, a különbség annyi, hogy a könnyebb tájékozódás érdekében feltüntették külön az élő, hangversenytermi koncerteket (mert a korlátozások megszűnte után is szeretné egyes előadásait közvetíteni élőben), külön az online koncerteket.

A zenekar november 21-én 20.00 órától streameli Könnyek és csínyek (áthúzás az eredetiben!) című koncertjét tehát, vezényel Varga Gilbert vezető karmester, közreműködik Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. Külön érdekesség és kiegészítő élmény lehet sokak számára az, hogy ezen az estén Wolfgang Amadeus Mozart c-moll zongoraversenyét az un. Bogányi-zongorán adja elő a művész. A magyar mérnökök együttműködésével kifejlesztett, izgalmasan megosztó hangszer látványa, hangzása most a kamerák és a hangtechnika segítségével olyan közelről, olyan szögekből lesz látható, ahogyan a nézőtéren ülve sohasem.

A közvetítés szünetet követő részében Gabriel Fauré Pavane című műve hangzik el, majd a hangverseny végén Georges Bizet I. C-dúr szimfóniáját hallhatják otthonaikban a nézők. Fauré melankolikus tánczenével idézi meg egy letűnt nyár emlékének nosztalgiáját. Bizet 17 éves korában (!) írt első és egyetlen C-dúr szimfóniája zárja az estet, amely egy megkapó, szívet melengető táncba hívás – garantáltan mosolyt és örömkönnyeket csal arcunkra.

A zenekar a honlapján is bővebb információkat tett közzé a megszokotthoz képest a koncert zenei programjáról, illetve a megadott felületen regisztrálók, a koncertet online követők számára virtuális – azaz az interneten olvasható, lapozgatható – műsorfüzetet kínál magyar és angol nyelven, hiszen a világ szinte bármely pontjáról követhető az előadás. A pécsi Kodály központba szóló bérlettel rendelkező közönség számára ingyen biztosítják a streamhez, azaz az élő közvetítéshez való hozzáférést. Amennyiben nem váltják vissza a megvásárolt jegyeiket, a pécsi koncertek jegyvásárlói számára is díjmentes hozzáférést adnak.

A zenekar arra kéri a közönséget a telefonvonalak túlterhelését és a bosszúságot elkerülendő, hogy időben, akár már az élő közvetítéseket megelőző napokon kezdjék el a regisztráció, az online fizetés folyamatát és időben kérjenek segítséget a zenekar munkatársaitól. A technikai ügyelet időszakáról, a hívható telefonszámokról és minden fontos információról a megújult honlapjukon tájékoztatják a közönséget lépésről lépésre, érdemes elolvasni ezeket a tájékoztatókat a www.pfz.hu oldalon.

Kapcsolatban maradhatnak a zenekarral és muzsikájával továbbra is természetesen a honlapján, a kisfilmeket és sok-sok zenét kínáló zenei youtube csatornáján valamint a közösségi médiában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top