+ Film

Magyar kísértetfilm nyert díjat Triesztben

fotó: Szvacsek Attila

Bergendy Péter horrorfilmje, a Post Mortem a kísértetfilm műfaj kitűnő újragondolásáért és a spanyolnátha járvány idejének tökéletes megidézéséért különdíjat, továbbá a nagy presztízsű Méliès zsűri elismerő oklevelét is elnyerte a 20. Trieste Science+Fiction filmfesztiválon tegnap este Olaszországban. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, egy különleges korban és különleges helyszínen játszódó alkotás várhatóan 2021 januárjában érkezik a magyar mozikba.

A tegnap este véget ért trieszti Science+Fiction filmfesztivál 25 új, borzongató alkotást vonultatott fel 20. jubileumi versenyprogramjában, a díjakról nemzetközi zsűri döntött. Bergendy Péter új filmjét, melyet eddig még csak a nemzetközi fesztiválok közönsége láthatott, két szakmai zsűri is kitüntette.

„Nagyon örülünk ennek az olaszországi sikernek és a zsűri megtisztelő véleményének, amelyben a Post Mortem-et olyan briliáns megvalósítású, kitűnő minőségű horrorfilmnek nevezik, amely a műfaj koncepcióját tökéletesen testesíti meg, és tudatosan megújítja a klasszikus kísértetfilm zsánerét. És a hátukon futkosott a hideg. Kell ennél több egy horrorfilm rendezőjének?”

– nyilatkozta Bergendy Péter.

A Rai televízió különdíjának indoklásában a szakemberek kiemelték, hogy az 1918-ban játszódó magyar film tökéletes hitelességgel festi meg a spanyolnátha járvány idejét. A rangos Méliès zsűri „zord, brilliáns horrorfilmként” méltatta Bergendy Péter legújabb rendezését és szintén kiemelte a száz évvel ezelőtti korszak csodás életre keltését.

A nemzetközi Emmy-díjra jelölt Trezor és a legendássá vált A vizsga rendezője legújabb alkotásával, a Post Mortem -mel hátborzongató utazásra hívja a nézőt.

1918 fagyos telén Tomás (Klem Viktor) a fiatal vándorfotós abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében. Egy tízéves kislány (Hais Fruzsina) hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfölötti jelenséggel találkozik. A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk. De veszélyes terepen jár: minden rossz mozdulat egy új, az előzőnél is vadabb támadást vált ki.

A Post Mortem világpremierje az A-kategóriás varsói filmfesztiválon volt októberben és a horrorfilmek legnagyobb presztízsű nemzetközi seregszemléje, a sitgesi filmfesztivál is meghívta rangos válogatásába, körútja San Sebastianban és Malagában folytatódik, majd várhatóan 2021 januárjában érkezik a magyar mozikba.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top