+ Életmód

Elhunyt a szkeptikusok atyja, bűvész, aki paranormális tevékenységek leleplezésével foglalkozott

Élete 93. évében elhunyt James Randi kanadai-amerikai bűvész, szabadulóművész és mentalista, a nemzetközi szkeptikus mozgalom atyja, aki elsősorban az állítólagos paranormális tevékenységekkel foglalkozók leleplezésével vált ismertté.

Randi azzal szerzett hírnevet magának, hogy ő volt a szellemektől az ufókig a különböző megmagyarázhatatlan jelenségek egyik legnagyobb szkeptikusa a világon.

Fellépései számos követőt inspiráltak, például a televízióban és a színpadon is fellépő Penn & Teller illuzionistapárost.

„Írni sem tudok a könnyeim függönyén át. Te fedeztél fel minket”

– írta a Twitteren Randire emlékezve Penn Jillette.

Randall James Zwinge 1928-ban Torontóban született. Karrierje egyik jellemző műsorszámában a Niagara-vízesés felett kényszerzubbonyban lógva szabadította ki magát, az 1970-es évek elején pedig Alice Cooper turnéjához csatlakozott és a koncerteken „lefejezte” a rocksztárt – írja a BBC.

Randi mindig emlékeztette közönségét, hogy produkciói trükkökön és nem varázslaton alapulnak. Hamarosan a paranormális erőkre hivatkozó „mágusok” leleplezésére helyezte a hangsúlyt munkája során.

Illuzionista produkciói mellett főleg áltudományok leleplezésével, természetfelettinek mondott képességek vizsgálatával foglalkozott, és számos szemfényvesztőről rántotta le a leplet.

1972-ben segített az amerikai NBS televízió Tonight Show-ja számára előkészíteni a kanalak meghajlításával ismertté vált Uri Geller produkcióját. Miután sem Uri Geller, sem csapata nem férhetett hozzá a kellékekhez a show előtt, a mágus nem tudta végrehajtani trükkjeit – bár sem Randi, sem más szkeptikusok figyelme nem ártott végül Geller karrierjének.

Randi alapítványa még egy egymillió dolláros díjat is felajánlott annak, aki ellenőrzött körülmények között bizonyítani tudja paranormális erők jelenlétét. Amikor az illuzionista 2015-ben visszavonult az alapítvány munkájából, az összeget még mindig senki nem nyerte el.

A magyarországi Szkeptikus Társaság Egyesület közleményben búcsúzott Randitől, aki a mozgalom magyarországi elindulásánál is jelen volt.

James Randi sokak számára nyújtott inspirációt az egész világon. 1992-ben járt Magyarországon is Szentágothai János professzor vendégeként. A Planetáriumban többek között azt a trükköt is bemutatta, amely az akkoriban nagyon felkapott „manilai csodadoktort” leplezte le.

Röviddel ezután a tudományos élet néhány kiemelkedő alakja, akadémikusok és tudományos újságírók közösen létrehozták a Tényeket Tisztelők Társaságát, amely később központi szerepet játszott a székesfehérvári szkeptikus konferenciákon. Az ott 1995 óta évente összegyűlő közösségből nőtt ki a mozgalmat alulról szervező civil szervezet, a 2006 végén elindult Szkeptikus Társaság Egyesület.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top