+ Képzőművészet

Rejtélyes műkincsrongálás Berlinben

Rejtélyes okból megrongáltak legkevesebb hetven műkincset Berlinben a világhírű Múzeumsziget kiállítóhelyein – jelentette szerdán a Deutschandfunk német országos közszolgálati rádió.

A Deutschlandfunk és a Die Zeit című hetilap közösen szerzett értesülése szerint az eset Németország újraegyesítésének harmincadik évfordulóján, október 3-án történt. Az ismeretlen elkövető vagy elkövetők olajos állagú folyadékot juttattak műkincsek felszínére a Pergamon Múzeumban (Pergamonmuseum) és a Múzeumsziget épületegyüttes több további kiállítóhelyén.

Megrongáltak egyebek mellett ókori egyiptomi szarkofágokat, 19. századi festményeket és szobrokat. A folyadék látható nyomokat hagyott a műkincseken. Az ügyben rongálás miatt indítottak eljárást ismeretlen tettes ellen.

A német főváros rendőrsége megerősítette a Deutchlandfunk és a Die Zeit értesülését. Részeteket nem közöltek.

A Der Tagesspiegel című berlini lap szerint a tartományi bűnügyi hivatal (LKA) levélben megkeres mindenkit, aki a múzeumokat működtető közalapítvány portálján jegyet vásárolt október 3-ra. Arra kérik őket, hogy idézzék fel látogatásukat és közöljék, ha emlékeznek valami feltűnő, gyanús mozzanatra.

A műkincsrongálás háttere egyelőre ismeretlen. Az sem világos még, hogy van-e jelentősége annak, hogy az eset a nemzeti ünnepen történt.

A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint meglehet, hogy a rongálás összefüggésben áll a koronavírus-járványt lassító intézkedések ellen szervezett demonstrációi és az összeesküvés-elméletek terjesztése révén a konyhaművészeten túl is ismert vegán sztárszakács, Attila Hildmann egy szeptemberi felhívásával. A szakács ebben úgy vélekedett, hogy a kancellár, Angela Merkel lakásának szomszédságában álló Pergamon Múzeumban van “a sátán trónszéke”.

A berlini Múzeumsziget Németország egyik legnépszerűbb múzeumi negyede. Legismertebb műkincsei között van az ókori görög kultúra monumentális remekművei között számon tartott Pergamon-oltár, és Nofertiti – Ehnaton egyiptomi uralkodó felesége – több mint háromezer éve készített mellszobra. Az épületegyüttes 1999 óta szerepel az UNESCO – az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete – kulturális világörökségi listáján, tavaly 3,1 millió látogatója volt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top