+ Design

Elhunyt Enzo Mari

Meghalt 88 éves korában Enzo Mari modernista olasz ipari formatervező művész, számos olasz világmárka, köztük az Artemide és az Alessi tervezője – írták a helyi lapok.

A halálhírt Stefano Boeri, a milánói Triennale építészeti és ipari formatervezési múzeum igazgatója jelentette be hétfőn a közösségi médiában. A múzeumban három napja nyílt meg a Mari több mint 60 éves pályafutása előtt tisztelgő retrospektív kiállítás.

„Ég veled, Enzo. Gigászként mentél el”

– írta Boeri a Twitteren.

Az 1932-ben Novarában született Mari a milanói Accademia delle Belle Artin szerzett diplomát. Már az ötvenes évektől kezdve élénk alkotótevékenységet folytatott, modern művészeti kiállításokon vett részt, többször állították ki alkotásait a Velencei Biennálén és a Milánói Triennalén, mely a későbbi múzeum alapját adta – írta az Il Fatto Quotidiano.

A művészi tevékenység mellett korán bekapcsolódott az ipari formatervezésbe és a kiállításszervezésbe.

Karrierjét a termékek új formáinak és jelentéseinek folyamatos kutatása és kipróbálása jellemezte, sokszor az ipari formatervezés hagyományos formáival szembe helyezkedve.

Híres munkái közé tartoznak a Driade cég Soft Soft székei, a Rexite cég Delfina összecsukható széke, a Tonietta-szék a Zanottától vagy a Putrella-tálca.

Mari híres volt radikális jobboldali nézeteiről, megvetette a hatásvadász dizájnt, kizárólag a formára és a funkcióra koncentrált.

Haláláról – sokak mellett – megemlékezett Beppe Sala milánói polgármester és Dario Franceschini olasz kulturális miniszter is, aki a 20. századi olasz dizájn egyik legnagyobb mesterének nevezte Marit.

Elhunyt Enzo Mari
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top