+ Színház

Újra külföldi előadások a Trafóban

Rimini Protokoll. fotó: Samuel rubio

Október 15-től 18-ig tekinthető meg a Trafó Kortárs Művészetek Házában a világhírű német dokumentarista színházi társulat, a Rimini Protokoll Nachlass (Hagyaték) című előadása, amely az elmúlás témáját dolgozza fel. Október 16. és 18. között a nemzetközi koprodukcióban készült Üdv a fedélzeten! c. performansz is látható lesz a Trafóklubban. Mindkét vendégjáték a CAFe Budapest keretében valósul meg.

Üdv a fedélzeten!

 A Nachlass – Pièces sans personnes (Hagyaték – személytelen történetek) című produkció a Rimini Protokoll csapatának svájci tagja, Stefan Kaegi és a velük rendszeresen dolgozó tervező, Dominic Huber alkotása, amely az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválon sikerrel mutatkozott be. Az élő szereplők nélküli előadás valójában egy interaktív színházi installáció, ahol valódi emberek dokumentarista alapon feldolgozott történeteit ismerhetjük meg az elmúlásról, a halálról.

Svájcban a várható élettartam az utóbbi években majdnem 40 évvel nőtt meg. Az orvostudomány gyors fejlődése lehetővé teszi, hogy minél kijjebb tolhassuk az élet határait, és a törvénykezés ebben az országban lehetőséget ad arra is, hogy mindenki maga határozza meg a halála idejét és körülményeit. A szolidaritásról és az örökösödésről pedig folyamatos viták dúlnak. Stefan Kaegi hosszas kutatómunka után kiválasztott nyolc olyan személyt, akik ugyan különböző okokból, de úgy döntöttek, el(ő)készítik az életből való távozásukat. Dominic Huber látványtervezővel nyolc fülkét építettek, amelyekben ezek a civil „szereplők” hangok, képek, tárgyak és szövegek segítségével elmesélik – örökül hagyják – nekünk a történeteiket, s hogy mit szeretnének, ha fennmaradna utánuk.

Miként lehet emlékeket színpadra állítani, hogyan viszonyulunk a saját halálunkhoz, lehet-e a hagyaték elengedés és mi a közös, civilizációs örökségünk? A Nachlass (Hagyaték) nyolc mai példán keresztül hozza közel ezeket a kérdéseket.

A Rimini Protokoll előadása a Trafó őszi szezonjának első külföldi vendégjátéka lesz. A társulat visszatérő vendég a Kortárs Művészetek Házában, korábban a Blaiberg & sweetheart18 (2006) és a Radio Muezzin (2010) című előadásokkal jártak nálunk.

A CAFe Budapest kortárs művészeti fesztivál egyik legjobban várt produkciója 4 napon át: október 15-től 18-ig lesz látható a Trafó Nagytermében. Mivel egyszerre korlátozott számű nézőt tudnak beengedni, minden nap három időpontban is játsszák, a nagy érdeklődésre való tekintettel azonban ajánlott előre, online jegyet váltani.

Az Üdv a fedélzeten! (Welcome on board!) című performansz a görög Eirini Sourgiadaki és a magyar Rubi Anna közös munkája, és egy hajókirándulás interaktív szimulációja. A nézők képzelőerejének stimulálására törekszik sok humorral, játékkal és kreatív asszociációs technikákkal.

Az alkotók zürichi tanulmányaik során találkoztak, majd 2015-ben létrehozták a We work hard on a big, big plan (Keményen dolgozunk egy nagy-nagy terven) névre keresztelt formációt. Munkáikban meghatározó szerepet játszik a kísérletezés, valamint az interaktív történetmesélés speciális és újszerű, a közönség aktív részvételére számító formái. Az Üdv a fedélzeten! c. produkciót 2018-ban, a Tanzhaus Zürich SHOW-OFF programjában mutatták be. A Trafóklubban október 16-tól 18-ig, napi 3 turnusban lesz megtekinthető (bizonyos időpontokban angol nyelven).

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top