+ Zene

Kortárs találkozás Bartókkal – Vizin Viktória és a Jazzical Trio a Várkert Bazárban

Vizin Viktória

Mi történik, ha egy nemzetközi hírű operaénekesnő és egy jazztrió találkozik a színpadon? Nos, mivel a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválról van szó, egész biztosak lehetünk benne, hogy egy formabontó, kísérletező és emlékezetes előadás születik. Vizin Viktória és a Jazzical Trio október 14-én, a Várkert Bazárban mutatja be a Bartók Béla táncjátéka alapján készült produkcióját. 

A kecskeméti születésű, jelenleg Chicagóban élő operaénekesnő, Vizin Viktória sokoldalú előadóművész, a hazai operarajongók elsősorban Carmenként és A kékszakállú herceg vára Juditjaként zárták a szívükbe, tavaly pedig egy egészen sajátos, bábművészetet az operával házasító előadásban láthatta az őszi fesztiválközönség. Az „…és Echo” című báboperában is különböző műfajok és alkotói világok találkoztak, és nem lesz ez másként idén sem: ezúttal a jazz és a kortárs komolyzene fúziójából, valamint Bartók Béla szellemi-művészi örökségéből születik új mű a Várkert Bazár rendezvénytermében.

Meglepő lehet, hogy az előadóművészi formákkal és stílusokkal szívesen és bátran kísérletező, mottóul az alkotói szabadságot zászlajára tűző mezzoszoprán eredetileg nem is operaénekes, hanem színész szeretett volna lenni. Finom rezdüléseket is meggyőzően érzékeltető, hiteles alakításait látva azonban világos, hogy színészi adottságait az operaszínpadokon és a hamarosan látható, fúziós előadásban is kiválóan kamatoztatja.

Jazzical Trió, fotó: Pintér Ádám

A szintén nemzetközi hírnévnek örvendő, hazánkban és külföldön is szép sikereket arató zongoraművész, Káel Norbert pedig nem kisebb dologra vállalkozik zenésztársaival – Oláh Péter nagybőgőssel és Lakatos „Pecek” András dobossal és Vizin Viktóriával, minthogy A fából faragott királyfi történetét hűen követő, ciklussá formált alkotást vigyenek színpadra, amelyben az eredeti mű akkordjait és ritmikai megoldásait ültetik át jazzre. Az együttes egyébként nem először vágja hasonló fába a fejszéjét, fő profiljuk a klasszikus dallamok jazzes feldolgozása és továbbgondolása: korábban például Liszt Ferenc és Cziffra György munkássága előtt tisztelgő műsorukkal hívták fel magukra a szakma és a közönség figyelmét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top