+ Képzőművészet

Előkerült egy különleges nigériai festmény: Ben Enwonwu A benini király udvara

Ben Enwonwunak, Nigéria legismertebb 20. századi képzőművészének eddig ismeretlen festményét árverezi el online a Sotheby’s.

A The Court of the Oba of Benin (A benini király udvara) című, vélhetően az 1940-es években készült festményt mesterműnek nevezi az aukciósház. A művet sohasem dokumentálták, mostanáig magángyűjteményben volt.

A festményen, amely egyike Enwonwu (1921-1994)  korai munkáinak, a benini uralkodó (oba) palotája előtti fesztivál látható, az alkotás tisztelgés a térség kultúrája előtt. A mű azt követően készült, hogy Enwonwu a nigériai Benin városában (a Benini Királyság egykori fővárosában), a híres benini bronzok otthonában tanult bronzműves mesterektől.

A londoni Sotheby’s 12 művet, köztük több különleges szobrot kínál eladásra online árverésén.

Enwonwu elsősorban szobrásznak tartotta magát és csak másodsorban festőnek – idézte Hannah O’Learyt, a Sotheby’s afrikai művészetekkel foglalkozó specialistáját a BBC.com.

Enwonwu munkái iránt az elmúlt években jelentősen megnőtt a kereslet az után, hogy egyenként több mint egymillió dollárért eladták két portréját, a Tutu és a Christine című alkotásokat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top