+ Irodalom

Sárközi Márta irodalmi ösztöndíjprogram indul Erzsébetvárosban

Szücs Balázs, a Párbeszéd VII. kerületi egyházügyi, civil és kulturális alpolgármesterének javaslatára Erzsébetváros önkormányzata irodalmi ösztöndíjpályázatot írt ki. A kezdeményezés egyedülálló a tekintetben, hogy egy önkormányzat irodalmi ösztöndíjat hirdet, ezzel támogatva a független, szabad kultúrát, mindemellett emléket állít Sárközi Márta szerkesztő, műfordítónak.

Az e héten elindított pályázat elsődleges célja megmutatni, hogy kizárólag szakmai alapon is lehet támogatni független kulturális és művészeti projekteket. Nyilvánvaló célja még, hogy állandó helye és szerepe legyen a nívós kortárs kultúrának a kerületben, Erzsébetváros kulturális életét is erősítve.

Az ösztöndíjra 35 és 60 év közötti, legkevesebb két, nem magánkiadású kötettel rendelkező, magyar nyelven alkotó szépirodalmi szerzők pályázhatnak. A beérkező munkák elbírálását elismert, az önkormányzattól független öt tagú zsűri végzi, amelynek  tagjai  a hazai irodalmi élet aktív képviselői:  Gács Anna, Nagy Boglárka, Visy Beatrix, Babiczky Tibor és Kemény István. A program koordinátora Simon Márton költő, slammer; fővédnöke Lator László költő.

A szakértő zsűri döntése nyomán a díjat a Művelődési, Kulturális és Szociális Bizottság ítéli oda az öt legjobb pályázónak. Az ösztöndíj mind a művészek számára 6 hónapon keresztül, fejenként, havi nettó 160 000 forintot biztosít. A kiírásban szerepel még, hogy a díjazottak között a nemek aránya lehetőleg közelítse meg az 50-50%-ot.

A pályázat elindításához kapcsolódóan társművészetek bevonásával egy irodalmi programsorozat is kezdődik. A pályázat 2021 áprilisában zárul.

A pályázat benyújtásának határideje: 2020. november 6. (péntek).

A névadó Sárközi Márta szerkesztő, író az egyik leghíresebb magyar zsidó kultúrcsalád központi figurája volt. Édesanyja Vészi Margit festő és újságíró, aki akkor volt világháborús haditudósító, amikor még alig akadt újságírónő Magyarországon. Ő az Ady Endre verseiben feltűnő Margita. Vészi Margit apja pedig Vészi József újságíró-költő, parlamenti képviselő, udvari tanácsos volt, aki az emancipálódott magyar zsidók közül elsők között futott be látványos karriert a századfordulón.

Sárközi Márta

Sárközi, vagyis Molnár Márta Vészi Margit és Molnár Ferenc író rövid és heves házasságából született 1907-ben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top