+ Történelem

Felkutatták a 2. világháborús halotton talált, ‘Esztike 1942’ feliratú gyűrű alapján a családot

MTI/Kovács Tamás

Felkutatta a Sülysáp határában a második világháború idején elesett katona családját, és szerdán visszaadta nekik az ottani sírban talált arany gyűrűt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka az átadás előtt tartott budapesti sajtótájékoztatón elmondta: sülysápi helytörténeti kutatóktól kapták az információt, hogy a falu határában, a szántóföldön a második világháború alatt katonákat temettek el jelöletlen sírba.

A sír nyári feltárásakor három holttestet találtak, egyiküknél egy arany karikagyűrű volt, amelybe az “Esztike 1942” feliratot vésték. Mivel a katonáknál nem volt semmilyen irat, amelynek alapján azonosítani lehetett volna őket, a múzeum a Facebookon kért segítséget az Eszter nevű nő megtalálásához.

Kovács Vilmos elmondta: a felhívást 15 ezren osztották meg és 1,5 millió ember látta. Jelentkezett az elesett katona családja is, így derült ki, hogy a gyűrű Nagy Endre Istváné volt, aki a második világháború idején ejtőernyősként teljesített szolgálatot, és társaival a védőállásban, a szovjetekkel vívott tűzharcban  halt meg 1944 novemberében.

Budapest, 2020. szeptember 30.
Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka átadja Nagy Endre 1944-ben, Sülysáp határában hõsi halált halt ejtõernyõs tizedes megtalált arany jegygyûrûjét lányának, Nagy Jolán Eszternek a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében 2020. szeptember 30-án.
MTI/Kovács Tamás

Az ezredes kiemelte: a rengeteg megosztás is azt mutatja, hogy óriási a táradalom igénye “a múlt rendbetételére”, arra, hogy a második világháború hősi halottjai megkapják a kegyeletet, méltó sírhelyre kerüljenek.

A családdal egyeztetve katonai tiszteletadással újratemetik majd Nagy Endre Istvánt.

A katona felkutatását irányító Maruzs Roland alezredes elmondta: 2020 nyarán fémdetektorral vizsgálták át a sülysápi repceföldet. A feltáráskor a szakemberek előtt egy állásrendszer képe bontakozott ki, amelyben megtalálták három magyar katona maradványát. Mellőlük a többi között ejtőernyős jelvény került elő, valamint a gyűrű.

A levéltárban átvizsgálták a térségben eltűnt, meghalt ejtőernyősök úgynevezett “veszteségkartonjait”, azt, hogy szerepel-e valamelyiken a feleségnél “Eszter” név, de nem találtak ilyet. Ekkor fordultak az internetezőkhöz és a felhívás közzététele után “jó egy héttel” jelentkezett a család, azzal, hogy a gyűrű valószínűleg az ő hozzátartozójuké, az 1944. november 10-én hősi halált halt Nagy Endre István tizedesé, aki feleségével, Eszterrel 1942 áprilisában kötött házasságot.

Az alezredes hozzátette: Nagy Endre István kartonján az szerepelt, hogy az isaszegi temetőben temették el, de végül ezt egyetlen más irat sem támasztotta alá. A másik két, nem azonosítható katona maradványait Sülysápon helyezik örök nyugalomra.

A gyűrűt a főigazgató adta át Nagy Endre István lányának. A Békés megyében élő, 77 éves Nagy Imréné Nagy Jolán elmondta: unokaöccse látta meg a felhívást a gyűrűről. Szeretné apját a felesége, Eszter mellé temettetni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top