+ Interjú

Balázs Elemér: Nem kívántam volna más életet

A 20 éve működő Balázs Elemér Group vezetőjével beszélgettünk a közelgő müpás koncertjük apropóján.

Balázs Elemér nemcsak nálunk, de nemzetközi szinten is ismert és elismert jazzdobosnak számít. Számos rangos külföldi, tengerentúli jazzfesztiválon lépett fel, és olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Pat Metheny, Art Farmer vagy Rick Margitza. 20 éve alapította meg a Balázs Elemér Groupot, mely az ország egyik legnépszerűbb jazzegyüttese. Szeptember 30-án az Early Music Reloaded című produkciójukat mutatják be a Müpában, ahol reneszánsz és barokk zenéket adnak elő jazzes stílusban. Vendégük lesz többek közt a katalán származású világhírű szoprán énekesnő, Nuria Rial, aki a zenekar egy korábbi lemezén is közreműködött. Balázs Elemérrel beszélgettünk a müpás koncertről, a zenekar 20 éves születésnapjáról, és szóba került fia is, aki szintén fellép az együttessel.

– A 2007-ben megjelent Early Music című nagylemezen régizenei műveket értelmeztek újra. A szeptember 30-ai koncert a lemez továbbgondolása lesz?

Gyakorlatilag igen. A koncerten felcsendülő dalok 70 százaléka az Early Music lemezen is megtalálható, de lesznek újdonságok is. Barátommal, Mizsei Zoltánnal, a Voces Aequales énekegyüttes vezetőjével és régizeneszakértővel bővítettük a repertoárt. Újdonság lesz továbbá, hogy 19 éves fiam, ifjabb Balázs Elemér zongoraművész is színpadra lép velünk, ami külön öröm számomra. Ő is hozzájárul a produkció sokszínűségéhez. Szerencsére az  Early Music lemezen közreműködő Nuria Rial el is tud jönni Magyarországra és csatlakozik hozzánk a színpadon.

– Mennyire nehéz feladat a jazz nyelvén úgy nyúlni a régizenéhez, hogy megmaradjanak a jellegzetességei?

Szerintem nem nehéz feladat. Ha jól nyúlunk hozzájuk, ezek a gyönyörű darabok maguktól megszólalnak, nekünk már csak hozzá kell tennünk a saját jazzes világunkat az improvizációinkkal, ez pedig tökéletes ötvözetet alkot, miközben megadjuk a tiszteletet az eredeti darabnak.

– Nuria Rial legutóbb 2008-ban lépett fel a Balázs Elemér Grouppal. Hogyan jött az ötlet, hogy vele szeretne színpadra lépni és lemezt készíteni?

Épp egy régizenei koncertet néztem az egyik zenecsatornán, amikor meghallottam Nuria Rial hangját, és azonnal magával ragadott. Mivel nem hallgattam végig a koncertet, a nevét nem tudtam meg, csak egy évvel később, amikor ismét belefutottam a koncertfelvételbe. Amikor az Early Music lemezt készítettük, tudtam, hogy vele szeretnék együtt dolgozni, és szerencsére sikerült is. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy elvállalta.

– Említette, hogy fia, Ifj. Balázs Elemér is színpadra lép. Mennyiben hasonló a zenéhez való hozzáállásuk?

Neki is nagyon fontos az improvizáció, bár ő inkább klasszikus kortárs műfajban improvizál. A zene szeretete és az alázat tekintetében Elemér egyértelműen rám ütött. Nagyon büszke vagyok rá.

– A Balázs Elemér Group tagjai viszonylag gyakran cserélődnek. Ez az ön tudatos döntéseinek eredménye, vagy egyszerűen így alakult?

Így alakult. Ami az instrumentális szekciót illeti, a BEG magja egy ideje már változatlan. Horváth Cintia a legújabb tagunk, ő majdnem két éve csatlakozott hozzánk. Remélem, hogy ez a felállás sokáig így marad.

– A Balázs Elemér Group 20 éves lett. Ilyenkor egy zenész visszagondol az indulásra, vagy inkább előre tekint?

Igyekszünk előre tekinteni, de ilyenkor nyilván megáll az ember, és belegondol: „Úr isten, 20 év”. Köszönettel tartozom mindenkinek, aki megfordult a zenekarban és hozzájárult a sikerünkhöz. Természetesen sokat köszönhetünk a közönségnek is. Sokan általunk szerették meg a jazzt, ami szintén büszkeséggel tölt el. Szép volt ez a 20 év, és remélem, hogy van még ugyanennyi a zenekarban.

– Egy interjúban azt mondta, inkább zenésznek tartja magát, mint dobosnak. Mire gondolt pontosan?

A dobosok általában figuratívan gondolkoznak. A saját hangszeres eszköztárukkal vannak elfoglalva, ami sok dobos játékán hallatszik is. Én a dallam felől közelítem meg a hangszert. Először megfigyelem a dallamot, és utána játszom, ettől vagyok egy kicsit más. Jólesik, hogy ezt észreveszik és kiemelik a játékomban.

– Sok nagy siker van a háta mögött, nemzetközileg is ismert zenésznek számít. Gondolt arra, hogy mi lett volna, ha az Egyesült Államokban születik?

Nagyon boldog vagyok, hogy így alakult az életem. Itthon maradtam, és itthonról értem el a sikereket, nem kellett elhagynom az országot. Nem kívántam volna más életet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top