+ Tudomány

Mit jelent az, hogy idén 4,4%-kal kevesebben haltak meg az első 8 hónapban?

A Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett adatai szerint Magyarországon januártól augusztusig 4,4%-kal kevesebben haltak meg az előző év azonos időszakához képest. Ez számokban azt jelenti, hogy 84 099-en haltak meg, 4,4-kal, 3888-cal kevesebben, mint egy évvel korábban.

Pedig többnyire azt gondolnánk, hogy a vírushelyzet miatt ez a szám magasabb, mint egy évvel ezelőtt, és nem hogy kevesebb. Megpróbálunk értékelhető magyarázatot adni rá, azzal együtt, hogy tudjuk, az emberiségre/az országra vonatkozó statisztikai mutatók sokszor a háttérben meghúzódó, nem ismert paraméterváltozásoktól függnek. Ugyanakkor ez a 4,4% tendencia mértékében már irányadó lehet.

Ez a 4,4%-os csökkenés pontosan leírhatja, mi is történik valójában.

Vírusok, gombák, baktériumok nagyjából kontroll nélkül jönnek-mennek a világban, hol a halálozást növelik, hol a paradicsomtermést csökkentik úgy, hogy tudomást sem veszünk róluk. Ez esetben viszont az egyik vírus megkülönböztetett média- és politikai figyelmet kapott, és az ellene való védekezés (karantén, maszk, kézmosás) az összes baktérium, vírus és gomba terjedési lehetőségét befolyásolta, csökkentette. Ennek köszönhetően a halálozási statisztikában 4,4%-ként jelent meg a védekezési hatékonyság.

Mindez egyetlen tanulsággal jár, a higiénia hiánya a tömegtársadalom tökéletes ellenszere. De nem kell ennyire sem okosnak lenni, elég Semmelweis mestert fölidézni, aki puszta kézmosással nők millióit mentette meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top