+ Életmód

A turisztikai ágazatban dolgozók petíciója és békés tüntetése

Az eseményt a szakma reményeit kifejező rövid, ám annál nyomatékosabb, interaktív jelenet zárta. A tüntetés résztvevői végig fekete alapon fehér Help feliratú maszkokat viseltek. – Röhrig Eszter írása.

Kampó és mentőöv

Mentsük meg a turizmust! A turisztikai ágazatban dolgozók békés tüntetése

Budapest Hősök tere 2020 szeptember 11. és Budai Vár Dísz tér 2020. szeptember 18.

Ez év márciusa óta a koronavírus-járvány következtében a turizmusban dolgozók: utazási irodák, buszos vállalkozások, idegenvezetők, szállodaiparban tevékenykedők, összesen 428 ezer ember munka nélkül maradtak és a mai napig semmilyen anyagi támogatásban nem részesültek. Szeptember elsején az utazási irodák nevében Szalai Edit és Nagy Ildikó kezdeményezésére megalakult a Turisztikai Szektor Saját Érdekképviselete Facebook-oldal, amely jelenleg négyezer hétszáz főt számlál. Az utazási irodák mellett az idegenvezetőket Zilzer Zsuzsa, a buszos vállalkozásokat Heindl Csaba képviseli. Megfogalmaztak egy tíz pontból álló petíciót, a Főnix manővert, amely feltárja tarthatatlan helyzetüket és felsorolja azokat az életmentő kormányintézkedéseket, amelyek révén a turizmusban dolgozók átvészelhetik a hónapok óta elhúzódó válságot.

Első rendezvényükre szeptember tizenegyedikén a Hősök terén került sor, ahol nyolcvan autóbusz és ezernyolcszáz jelenlevő előtt beszédek hangzottak el, de mindenek előtt felolvasták a Főnix manőver című petíciót. A transzparensek mellett ki-ki elhozta a bőröndjét is, az utazás ikonikus attribútumát, amelyeket egy adott pillanatban kinyitva és üresen a magasba emeltek, szavak nélkül is kifejezve azt a nagyon sok értelmű hiányt, amely a tüntetőket idehozta. A felszólalók közül Juhász Nóra idegenvezető feszesen strukturált beszédében higgadtan és mégis megrázóan tárta fel az idegenvezetők ellehetetlenült helyzetét és követeléseit. A tüntetés azzal a bejelentéssel ért véget, hogy egy hét múlva, szeptember tizennyolcadikán a turisztikai szektorban dolgozók által megfogalmazott Főnix manőver petíciót átnyújtják Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Szeptember tizennyolcadikán, a petíció átadása előtti egy órában az esemény animátora, Zilzer Zsuzsa idegenvezető elmondta a résztvevőknek, hogy a fekete borítóval ellátott kérvényt jelen pillanatban 3179-en írták alá (egy hete még 896 aláíró volt). A mostani tüntetés egy miniperformansszal kezdődött. A hajdani hadügyminisztérium előtt elhelyezett tribünön Zilzer Zsuzsa utalt arra, hogy ezen a téren nem csak díszszemléket, vásárokat tartottak egykoron, de itt volt a vesztőhely is – és ekkor rámutatott a mögötte alkalmilag kifeszített kötélre, amelyen kampók sorakoztak (utalva arra a híressé vált kifejezésre, hogy a turizmusnak kampó). A kampókra egyenként felakasztották a turisztikai szegmens minden egyes kárvallott résztvevőjének a nevét: irodák, buszosok, idegenvezetők, szállodások, vendéglátósok – plasztikusan szemléltetve halálra ítélt helyzetüket.

A felszólalók közül elsőként Szalai Edit utazási iroda tulajdonos kért szót. Bemutatkozó mondatából megtudtuk, tíz éve dolgozik a turizmusban, végzettségét tekintve lézerfizikus és alapos felkészülés után számokkal, pontos adatokkal mutatta be a turisztikai szektor jelenlegi helyzetét, továbbá kifejtette azt is, hogy milyen intézkedést várnak a kormánytól. A turizmusban dolgozó 428 ezer ember, az őhozzájuk kapcsolódó szolgáltatókkal (takarítók, mosodások, szerelők stb) együtt már 1 millió főre nő, és minden tizedik munkavállaló az idegenforgalomban dolgozik. A járvány előtt az éves GDP 13-14 %-át a turizmusból származó bevétel tette ki. Meglepő szám következett: 2019-ben a turizmus 4000 milliárd forinttal járult hozzá a GDP-hez. Ezután Szalai Edit rátért legfontosabb mondandójára: most, amikor a szektor ekkora bajba került, ennek az összegnek a töredéke, már 25 milliárd forint is kihúzná a bajból azokat, akik annyit tettek azért, hogy Budapest és Magyarország Európa legfontosabb desztinációi közé emelkedhetett és azokat is, akik a megfizethető árú kiutakat szervezték, hogy a magyarok szerte a világban kellemesen tölthessék el a szabadságukat. Hazánkban 1000 utazási iroda, 1600 buszos vállalkozó és 4 ezer idegenvezető van és mindannyian, egytől egyig munka nélkül! A buszos vállalkozók nevében Heindl Csaba elmondta, hogy ugyan kaphatnának kamatmentes hitel lehetőséget, amelyet 3 év alatt kellene visszafizetniük, de az autóbuszok 98 %-át kivonták a forgalomból, mert nincsen munkájuk, így nem élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Ezek után került sor a petíció átadására. A Miniszterelnöki Kabinetiroda által delegált két küldött, Dr Gazdag László és Lődör Zoltán átvette a kérvényt, aláírták az átvételi jegyzőkönyvet, amelyben az is szerepelt, hogy 8 napon belül jelöljék ki azokat a személyeket, akik kerekasztal formájában egyeztetést folytatnak a turisztikai ágazat képviselőivel és döntést tudnak hozni az ügyükben.

Az eseményt a szakma reményeit kifejező rövid, ám annál nyomatékosabb, interaktív jelenet zárta. A tüntetés résztvevői végig fekete alapon fehér Help feliratú maszkokat viseltek. Heindl Csaba, a buszos vállalkozók képviselője felmutatott egy nagy piros mentőövet, azután a kötélen lógó, a turisztikai ágazat neveit viselő táblákat egyenként leakasztotta a kampókról és kollégáival együtt a mentőövbe helyezte őket. Biztosan nem vezet egyszerű út a kampótól a mentőövig, de az idegenforgalomban dolgozók egyedülálló módon, először fogtak össze és nem riadnak meg a további, ha kell, az eddigieknél is erélyesebb fellépéstől.

(Fotók: Turisztikai Szektor Saját Érdekképviselete, Horváth Gabriella, Pataky Ágnes)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top