+ Ajánló

Igazi csemege a Magyar Atom fellépése a Müpában

Magyar Atom

A Magyar Atom az akkori Hobo Blues Band hangszereseiből alakult, és először a paksi Gastroblues Fesztiválon koncerteztek 1994-ben, amely koncert (és az atomerőmű támogatása) a zenekar névválasztásához is hozzájárult.

Szeptember 22-én a Magyar Atom játszik a Müpában, ahol ebben a felállásban még soha nem játszottak, bár a tagok jól ismerik a helyszínt, mindannyian többször játszottak itt más formációk tagjaiként.

A Magyar Atom az akkori Hobo Blues Band hangszereseiből alakult, és először a paksi Gastroblues Fesztiválon koncerteztek 1994-ben, amely koncert (és az atomerőmű támogatása) a zenekar névválasztásához is hozzájárult. Eredetileg csak Jimi Hendrix dalokat játszottak, de később a repertoár kibővült a blues rock és a rhythm & blues alapvetéseivel, így a Magyar Atom Hendrix klasszikusai mellett játszik Little Richard-, Janis Joplin-, J.J. Cale-, Eric Clapton-, Otis Redding-, és Blind Faith-dalokat is.

„Minden egyes bulin a fiatalságom tér vissza. Az az idő, amikor nem törtem a fejem azon, hogy milyen szólót, milyen dalt írjak. Amikor teljes lelkesedéssel és odaadással játszottam a Hendrix-nótákat”

így fogalmazta meg Tátrai, hogy mit jelent számára a Magyar Atomban játszani.

A zenekar, megalakulásától kezdve, változatlan felállásban játszik: a tagok Tátrai Tibor, Tóth János Rudolf, Solti János és Zsoldos Tamás, ez a névsor pedig már önmagában is elég beszédes.

Tátrai Tibor az elmúlt 50 év során tagja volt többek között a Tűzkeréknek, a Syriusnak, a Generálnak, a Hobo Blues Bandnek, az Új Skorpiónak, a Szűcs Antal Gáborral alapított Latin Duónak, ezek mellett pedig a Tátrai Bandet vezette.

A zenekar énekese és másik gitárosa Tóth János Rudolf, aki Hobo zenekara előtt a Bergendyben gitározott, de Trendetlen név alatt egy bő tíz évvel ezelőtt szólólemezt is megjelentett, amelyen gyermekei is szerepelnek.

Solti János a Generálban kezdte pályafutását, majd Laux József disszidálása után ő lett az LGT dobosa, később pedig ő is tagja lett a Hobo Blues Bandnek és Tátrai zenekarának, de hallhattuk őt játszani Presser Gábor, Zorán, vagy épp Deák Bill Gyula lemezein is.

A basszusgitáros Zsoldos Tamás neve leginkább a Barbaróval forrt össze, de játszott az újra összeállt LGT-ben, a Hobo Blues Bandben, a Kormoránban, Demjén Ferenc és Deák Bill zenekarában is.

Tóth János Rudolf így mesélt pár évvel ezelőtt a Magyar Atomról a Global Gitar magazinnak:

„Azt hiszem, hogy Jamie Winchester fogalmazta meg a legjobban, miszerint ez egy élményzenekar. Megélt élményként játsszuk a nótákat, soha nem próbálunk, hanem ott van egy nóta egy címmel, egy viszonylagos kerettel és elkezdünk játszani. És hát ez tényleg olyan, mint amikor a gyerek a karácsonyi ajándékot várja már és izgul, hogy vajon mi lesz a dobozban. Nekem minden egyes Atom buli ilyen.”

A Magyar Atom feldolgozásokra és kötetlen improvizációra épülő zenéje élőben érvényesül igazán, így stúdiólemezt nem készítettek, viszont két koncertfelvételük is megjelent. A zenekar nyitófejezetének számító Jimi Hendrix-emlékkoncert mellett 2003-ban egy Petőfi Csarnokban készült felvétel jelent meg.

A Magyar Atom az elmúlt évtizedekben megkerülhetetlen szereplője volt a budapesti klubéletnek, az utóbbi időben viszont egyre ritkábbak a zenekar koncertjei, így ez a müpás fellépés igazi csemegének ígérkezik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top