+ Film

Ők lettek a legjobb Friss Húsok

Andrasev Nadja

A 8. Friss Hús fesztiválon a legjobb magyar rövidfilm Kölcsey Levente Szünet című alkotása, a legjobb animáció Andrasev Nadja Szimbiózis című filmje, a legjobb nemzetközi rövidfilm pedig a litván Vytautas Katkus Community Gardens című munkája lett.

A 8. Friss Hús rövidfilmfesztivált szeptember 10. és 16. között rendezték meg a Toldi moziban, ahol a vetítések a koronavírus előtti idők hangulatát idézték. A fesztivál díjait szerdán délután adták át.

A magyar versenyszekció zsűrijének tagjai Slava Doytcheva filmrendező, Wouter Jansen, a Square Eyes nemzetközi forgalmazó tulajdonosa és Lisa Ogdie, a Sundance filmfesztivál rövidfilmes programigazgatója voltak.

A magyar válogatásban a legjobb rövidfilmnek járó díjat Kölcsey Levente alkotása, a Szünet című film kapta, amely a narratíva és stilisztikai megközelítés tökéletes összhangjával nyűgözte le a zsűrit.

„Nézőként szembesülünk a fájdalmas valósággal, hogy hogyan nyomja el az emberi oldalt a bürokrácia és adminisztráció az oktatási rendszerben”.

A legjobb magyar animáció Andrasev Nadja Szimbiózis című alkotása lett. „Lebilincselő, költői és érzelmes részletekben gazdag film, amely a féltékenység egyszerű témáját a nőiesség és közösségvállalás vizuális ünnepévé emeli” – hangzott az indoklás. A díj mindkét film esetében 300 ezer forint.

A legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek ítélt, 300 ezer forintos jutalommal járó díjat Beleznai Márk Agapé című filmje kapta két idegen vonzalmának meggyőző bemutatásáért, a pontos és naturalisztikus forgatókönyvért és a remek színészvezetésért.

Idén először kiosztották a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díját a legjobb magyar kisjátékfilmnek a Studio Spájz felajánlásából. A zsűri – Csoma Sándor, Csuja László, Lichter Péter, Sólyom András és Szász Attila rendezők – Az Ezredes a vörös nőért sír című rövidfilmet, Nagy V. Gergő alkotását választották nyertesnek.

„Az Ezredes a vörös nőért sír című rövidfilm egészen eredeti módon keveri az egymással gyakran ellentétes hangnemeket: az abszurd humort a finom költőiséggel, a nyitott, elliptikus dramaturgiát a titokzatosságba mártott műfajisággal”

– fogalmazott a zsűri.

Elismerő oklevelet kapott Ászity Boglárka Alvások című animációja, amely „finom érzékenységgel nyitott ajtót a rendező legbensőbb világára”.

A legjobb színésznő Széll Viktória (Minden este, mikor leviszed a szemetet) lett. „Alakítása révén tetten érhető az a pillanat, amikor serdülőként először kezdünk gondolkozni arra, mi vár ránk az életben. A színésznő kedves ártatlansággal mutatta meg az első szerelem vágyakozásának érzését, amely szorongással és izgalommal keveredik” – írták a közleményben.

Kenéz Ágostont pedig az Agapé című filmben nyújtott alakításáért díjazták. „Magával ragadó és természetesen könnyed alakítása mindannyiunkat megindított” – indokolta választását a zsűri.

A nemzetközi szekció zsűrijének tagjai Marcin Luczaj, a New Europe Film Sales forgalmazó cég munkatársa, Pálos Gergely operatőr és Petrányi Viktória producer voltak. Az általuk kiválasztott, 1000 euró díjazásban részesülő legjobb nemzetközi rövidfilm Vytautas Katkus (Litvánia) Community Gardens című filmje lett. Elismerő oklevelet kapott Pham Thien An (Vietnam) Stay Awake, Be Ready című alkotása.

A Budapest Debut Film Award a BDFF legjobb filmötletéért a Nincs itt semmi látnivaló című projekté lett, amelynek rendezője Nagy Borbála, producere Horváth-Szabó Ágnes és Muhi András Pires (ELF Pictures), koprodukcióban a német Zeitgeist Filmproduktionnal.

A BDFF különdíját (amely révén elkészülhet a film felirata a V4 országok nyelvére) a 2000: A Post-War Odyssey című koszovói projekt kapta. Rendezője Zgijm Terziqi, producere: Valmira Hyseni.

A hatodik magyar pitchfórumra csütörtökön került sor a Toldi moziban, ahol fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit (pitcheit) mutatták be az alkotók. A beérkezett több mint 80 pályázatból a kiválasztott tervek szakmai zsűri előtt mutatkoztak be, melynek tagja Dombrovszky Linda filmrendező, Orosz Anna Ida, a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál kurátora, programigazgatója és Tóth Barnabás filmrendező voltak. A 300 ezer forintos nyereménnyel járó Lovas Nándor-díjat (a Friss Hús Pitchfórum fődíját), amely filmszakmai felajánlásokból állt össze, Hegyi Olivér A szív kertje című animációs filmterve kapta.

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének zsűrije a pitchfórumon is odaítélte díját az ARIZONA MPS jóvoltából. Regős Ábel Maja dala című tervére esett a választásuk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top