+ Film

Anthony Hopkins a világszerte a mentőszolgálatoknál dolgozóknak ajánlotta legújabb díját

A koronavírus-járvány miatt a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál sem a szokásos módon zajlott.

Virtuális gálán díjazták kedden Anthony Hopkinst és Kate Winsletet a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF). A díjazottak otthonukból, felvételről jelentkeztek be és mondtak köszönetet pályafutásuk elismeréséért. Anthony Hopkins a díját a világszerte a mentőszolgálatoknál dolgozóknak ajánlotta. Winslet elmondta, hogy furcsán érzi magát a színészi életműdíj miatt, és hozzáfűzte: most inkább azoknak jár a taps, akik a koronavírus elleni harc frontvonalában küzdenek.

A virtuális gálát a Torontói Filmfesztivál egy mozijában rendezték meg, csekélyszámú közönség jelenlétében. A fesztivál a pandémia miatt idén drasztikusan karcsúsított formában zajlik, a mozis vetítésekre csak a torontóiak válthatnak jegyet. A TIFF életműdíjával tüntették ki Chloe Zhao és Mira Nair rendezőket is. A díjátadó gála Martin Scorsese szintén előre felvett bevezetőjének vetítésével kezdődött. A filmrendező megindultságát fejezte ki afölött, hogy az olyan fesztiválok, mint a torontói, továbbra is zajlanak.

Mint a 77 éves Oscar-díjas filmes mondta: szomorú látni, hogy a mozit marginalizálják, leértékelik és a “házias ételek” közé sorolják.

Nem emlékeztethetjük az embereket eléggé arra, hogy ez a figyelemre méltó művészeti ág sokkal több mint szórakoztatás, legjobb pillanataiban csoda és inspiráció forrása

– mondta.

Winslet új filmje, az Ammonite torontói premierje után kapta meg a díjat. A filmben a 19. századi angol paleontológust, Mary Anninget alakította. A Francis Lee rendezésében készült romantikus drámában Saoirse Ronan játssza a szerelmét. Anthony Hopkinsnak a The Father című filmjét vetítették a kanadai fesztiválon. A Florian Zeller színművéből készült filmadaptációban Hopkins demenciában szenvedő idős férfit játszott. A 82 éves Oscar-díjas brit színész arról is szólt videoüzenetében, hogy nagyon örül, hogy még mindig dolgozhat. Chloe Zhao a hét végén befejeződött velencei filmfesztiválon elnyerte az Arany Oroszlán-díjat Nomadland című filmjével. A produkció, amelynek főszereplője Francis McDormand, egy megözvegyült nőről szól, aki a 2008-as pénzügyi válság után felszámolja addigi életét és kocsijába költözve nomádként vág neki Amerikának. A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 19-én zárul.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top