+ Történelem

Mátyás király leszármazottjairól hallható előadás Gyulán

Az Ars Sacra Fesztivál keretein belül Mátyás király utolsó leszármazottainak gyulai nyughelyéről beszél az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője.

A gyulai ferences romkert - fotó: gyulakult.hu

A gyulai ferences templom és rendház romjainak rejtélyei címmel Mátyás király utolsó leszármazottainak gyulai nyughelyéről tart előadást Liska András régész szeptember 17-én a Ferences romkertben az Ars Sacra Fesztivál keretében. A mintegy 400 ingyenes programot felvonultató fesztivál szeptember 12. és 20. között zajlik országszerte és a határon túl, 96 településen. A rendezvényen templomlátogatás, kiállítások, koncertek, színházi előadások, filmvetítések, tematikus séták várják az érdeklődőket. Gyulán Liska András régész tart előadást: szeptember 17-én 17 órától A gyulai ferences templom és rendház romjainak rejtélyei címmel Mátyás király utolsó leszármazottainak gyulai nyughelyéről beszél az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője.

A gyulai ferences barátok kolostora és a hozzá tartozó templom az 1420 és 1452 közötti időszakban épült, alapítása valószínűleg a gyulai téglavárat megépítő Maróti János vagy fia, László nevéhez fűződik. A rendház egészen a 16. század második feléig működött, ám az oszmán hódoltság alatt teljesen megsemmisült. Az épületek romjainak feltárása és megmentése Implom József gyulai múzeumőrnek köszönhető, aki az 1930-as években folytatott feltárásokat a területen. Ma az egykori ferences rendházból és temetőjéből már csak egy kicsiny terület hozzáférhető. Ezen a területen temették el egykor Corvin János fiatalon elhunyt lányát, Corvin Erzsébetet, a Hunyadi család utolsó sarját, valamint egy évvel később Mátyás király egyetlen fiának feleségét, Frangepán Beatrixot is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top