+ Színház

175 nap után újraindul az élet a megújult Trafóban

Augusztus 31-én mutatták be a Trafó új épületrészeit, ismertették az új évad programját, és átadták a Lábán- és Halász Péter-díjakat.

fotó: Nagy Gergő

„Játsszunk egy kicsit, és tegyünk úgy, mintha ez egy normális évad lenne. Egy olyan évad, ahol minden, amit terveztünk, megvalósul, és egy olyan ország, ahol van egy normális autonómiával rendelkező Színház- és Filmművészeti Egyetem”

– kezdte az augusztus 31-ei sajtótájékoztatót Barda Beáta, a Trafó ügyvezető igazgatója (a Színházi és Filmművészeti Egyetem diákjai épp aznap tartottak demonstrációt az SZFE  szabadságáért – a szerk.). A sajtóeseményen bemutatták a Trafó újonnan átadott épületrészeit, ismertették az intézmény 23. évadját, és kiosztották a Lábán- és Halász Péter-díjakat.

Barda Beáta ás Haraszti Zsolt a Trafó sajtótájékoztatóján – fotó: Nagy Gergő

Haraszti Zsolt technikai igazgató elmondta, a járványügyi vészhelyzet alatt sikerült befejezni a Trafó bővítését, komfortosítását. Az épületet már régóta szerették volna bővíteni próbatermekkel, irodákkal, öltözőkkel, ám erre forráshiány miatt nem került sor, ezért, ahogy fejlődött az intézmény, egyre inkább kinőtte tereit. A legutóbbi munkálatok után 2019. szeptemberében kellett volna átadni az épületet, ám az adminisztrációs és bürokratikus akadályok miatt idén januárban készült el. A járványhelyzet miatt végül csak nyáron kapták meg a használatbavételi engedélyt az üzemeltetők.

Megnyitott a Trafó új kávézója, a Trafik, valamint az emeleten épült egy 40 négyzetméteres terem, ami olvasópróbáknak, megbeszéléseknek és kisebb klubszerű rendezvényeknek adhat otthont. Új ruhatárral is gazdagodott az épület, a mosdókat kibővítették és akadálymentesítették, és a régi kávézó területe is megújult.

Barda Beáta elmondta: 175 nap után, szeptember 4-én lesz az első olyan alkalom, amikor újra megnyitja kapuit a Trafó nagyterme. Ha semmi sem szól közbe, szeptemberben mindjárt be is indul az élet, hiszen két premier, két koncert, egy kiállítás is várja a Trafó közönségét a hónapban. A járványhelyzet utáni évadot a TÁP Színház előadása, A Menedék nyitja meg pénteken a nagyteremben, míg a Trafó Galériában a Mögöttes hangok zaja című kiállítás látható.

A külföldi programok közül Barda Beáta megemlítette a finn Kalle Nio illuzionista és képzőművész újcirkuszi előadását, amit novemberben láthat majd a Trafó közönsége, valamint a francia Compagnie XY Möbius című darabját is. A Trafó teljes programja itt bögészhető. 

A sajtótájékoztató után került sor a két díjátadóra . A Trafó és a MU Színház által alapított Lábán Rudolf-díjat a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásai kapják immár 15 éve.

Az elismerést Cuhorka Emese és Molnár Csaba Mestermunka, valamint a Collective Dope és Jenna Jalonen BEAT – ‘I just wish to feel you‘ című munkája kapta, a Műhely Alapítvány pedig különdíjat kapott.

Gryllus Ábris, Molnár Csaba és Cuhorka Emese a Lábán Rudolf-díj átadóján – fotó: Nagy Gergő

A Trafó és a Színház folyóirat által tavaly alapított Halász Péter-díjat olyan kezdeményezések kaphatják meg, melyek igyekeznek tágítani a színházcsinálás kereteit.

A 2020-as Halász Péter-díj nyertesei

Mesebolt Bábszínház – Kőszegi Várszínház: A BOLDOG HERCEG
Somló Dávid és Vass Imre: I I T T H H O O N N
k2 Színház: KARNEVÁL
Örkény István Színház: KERTÉSZ UTCAI SHAXPEARE-MOSÓ
Cserne Klára: KŐ-KŐ-KŐ
Igor and Ivan Buharov: ÖRÖK SZÁNDÉKMEZŐ HANGOLÁS

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top