+ Média

Rabszolgának ábrázolt egy fekete bőrű képviselőnőt a francia hetilap

Elítélte a teljes francia politikai elit a hét végén, hogy egy fekete bőrű képviselőnőt rabszolgaként ábrázolt a Valeurs Actuelles című ultrakonzervatív hetilap.

Emmanuel Macron államfő szombaton személyesen felhívta az érintett radikális baloldali politikust, Daniele Obonót, hogy támogatásáról biztosítsa, és jelezte, hogy a rasszizmus minden formáját határozottan elítéli.

Jean Castex miniszterelnök pedig a Twitteren felháborító publikációnak nevezte a hetilap kapcsolódó írását, és a teljes kormány támogatásáról biztosította az ellenzéki politikust.

“A rasszizmus elleni küzdelem túlmutat a megosztottságainkon”

– mondta a kormányfő.

A Valeurs Acruelles csütörtökön megjelent számában egy hétoldalas szöveget közölt, amelyben a lap magyarázata szerint a párizsi képviselőnő “megtapasztalja az afrikaiak felelősségét a rabszolgaság borzalmaiban”. A cikket illusztráló rajzokon a fekete bőrű Daniele Obonót láncravert rabszolgaként ábrázolják.

“Mindenki szabadon írhat undorító regényt, a törvény által meghatározott korlátok szerint. Szabadon is lehet utálni ezt a regényt. Én utálom, és a képviselőnő mellett állok”

– jelezte Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter.

Az SOS Racisme (SOS Rasszizmus) nevű jogvédő szervezet közleményben ítélte el

“azt a gyűlölethadjáratot, amelyet az elmúlt években több fekete bőrű vagy észak-afrikai származású politikus elszenvedett”.

A szervezet azt is jelezte, hogy megvizsgálja a jogi eljárás indításának lehetőségét.

Daniele Obono már pénteken a Twitteren felháborodásának adott hangot “a gyalázatos, ostoba és kegyetlen szélsőjobboldali” írás miatt. Pártja, a radikális baloldali Lázadó Franciaország elnöke, Jean-Luc Mélenchon pedig elítélte a képviselőnő elleni “undorító zaklatást”.

A lap azt állítja, hogy egy olyan fikcióról van szó, amely arra kívánta ráirányítani a figyelmet, hogy az afrikaiak milyen módon vettek részt a XVIII. században a rabszolgaság megszervezésében.

“Értjük, hogy ez a szélsőségesen erőszakos jelképpel terhelt kép ledöbbentette Daniele Obonót. Ezért tőle személyesen elnézést kérünk”

– mondta Tugdual Denis, a lap főszerkesztő-helyettese a BFM hírtelevízióban.

“Ha találkoznék most vele, elnézést kérnék, sajnálom, hogy megbántottuk”

– tette hozzá. Azt is jelezte, hogy a Valeurs Actuelles nem rasszista lap.

“Az volt a célunk, hogy egy fikciót közöljünk. Tény, hogy összetett, tény, hogy nyakatekert, talán rosszul is veszi ki magát, talán morbid is, de nem rosszindulatú és nem is durva”

– hangsúlyozta a szerkesztő.

A közlést egyébként a Marine Le Pen vezette radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés egyik vezető politikusa, Wallerand de Saint-Just “egyértelműen ízléstelennek” nevezte a Twitteren. Szerinte “a politikai küzdelem nem indokolja egy képviselőnek az ilyen jellegű megalázó és sértő ábrázolását”.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top