+ Film

Chadwick Boseman halála – Mélységet vitt a Fekete Párduc szerepébe

Elhunyt pénteken Los Angelesben a Fekete Párduc sztárja, Chadwick Boseman. A 43 éves afroamerikai színész rákbetegségben szenvedett.

Boseman felesége és családja körében halt meg Los Angeles környéki otthonában – közölte publicistája, Nicki Fioravante.

A színésznél négy évvel ezelőtt diagnosztizáltak vastagbélrákot. Családja közleménye szerint mindent elkövetett, hogy legyőzze a betegséget, a rengeteg kezelés és műtét ellenére is dolgozott és számos filmben szerepelt. Pályafutása megkoronázása volt, hogy eljátszotta a Fekete Párduc című Marvel-filmben T’Challa királyt. Boseman a nyilvánosság előtt nem beszélt rákbetegségéről.

Dél-Karolinában született és a Howard Egyetemen végzett, majd kisebb szerepekben tűnt fel a televízióban, mielőtt 2013-ban befutott volna. Hollywood figyelmét Jackie Robinson baseballsztár alakításával keltette fel A 42-es című sportdrámában. Egy évvel később A James Brown sztori című életrajzi filmben aratott sikert.

Boseman éppen aznap halt meg, mikor az amerikai baseballvilág Jackie Robinsonra emlékezett. A baseball-liga Twitter-közleményében méltatta időtálló alakítását a Robinsonról szóló filmben.

Színésztársai, sportolók, zenészek és Hollywood sztárjai, rajongók és politikusok is lerótták tiszteletüket az elhunyt színész előtt a közösségi médián. Viola Davis, aki A James Brown sztoriban és egy bemutatás előtt álló August Wilson-adaptációban is együtt szerepelt vele, a színész „tehetségét, szellemiségét, szívét és hiteles játékát” emelte ki mikroblogos üzenetében.

A színész-rendező Jordan Peele (Tűnj el!) nagy csapásnak nevezte Boseman halálát.

Bob Iger, a Disney korábbi főnöke „rendkívüli tehetségként” írt róla, s mint hozzátette: Boseman volt az egyik legkedvesebb ember, akivel találkozott.

„Óriási erőt, méltóságot és mélységet vitt a Fekete Párducban alakított szerepébe”

– idézte fel.

Az Amerika kapitányt játszó Chris Evans valódi, eredeti tehetségként emlékezett rá.

„Elkötelezett, folyton kíváncsi művész volt”.

Joe Biden, az amerikai demokraták elnökjelöltje Twitterében arról szólt, hogy

„Boseman generációkat inspirált, megmutatta nekik, hogy bárkivé válhatnak, akár szuperhőssé is”.

T’Challa szerepét először az Amerika kapitány: Polgárháború című Marvel-képregényfilmben játszotta el 2016-ban, két évvel ezelőtt pedig világszerte nagy sikert aratott a Fekete Párduccal, amelynek főszerepét alakította. A filmben elhangzó köszöntés, a Wakanda Forever szállóigévé vált.

„Nem hiszem, hogy a világ kész lett volna egy Fekete Párducra ez előtt a film előtt. Társadalmilag és politikailag sem volt erre felkészülve”

– nyilatkozta a film bemutatásakor.

A technológiailag rendkívül fejlett afrikai civilizációt, Wakandát bemutató szuperhősfilm nagy sikert aratott a közönség körében, globálisan 1,3 milliárd dollárért váltottak rá jegyet a nézők. Ez lett a Marvel első és eddig egyetlen filmje, amelyet a legjobb film Oscar-díjára jelöltek.

A filmbeli karaktere utoljára a Bosszúállók: Végjátszma című filmben jelent meg Tony Stark temetésén. A Marvel stúdió ugyanakkor már bejelentette, hogy elkészítik a Fekete Párduc folytatását.

Bár Hollywoodban sztár lett belőle, Boseman nyilatkozataiban továbbra is megfogalmazta kétségeit.

„Fekete színészként nem tapasztalhatod meg azt, amit fehér színészként. Nincsenek ugyanolyan lehetőségeid. Ez evidens és igaz”

– fogalmazott. Csak abba kell belegondolni, hogy

„hány olyan filmet láthatunk, amelyben egy fekete színész a szerelmes főhős, és megismerjük a lelki világát, intellektusát. Furcsa ezt mondani, de ez nem túl gyakran fordul elő”.

Utolsó munkái között volt a 21 híd című akcióthriller, amelynek producere is volt, legutóbb pedig Spike Lee Az öt bajtárs című filmjében láthatták a nézők. A Netflix számára forgatott August Wilson-adaptáció, a Ma Rainey’s Black Bottom forgatását tavaly nyáron fejezte be.

A hollywoodi színészcéh, a Screen Actors Guild 2019-es díjátadóján a Fekete Párduc kapta a legjobb színészgárda trófeáját. Chadwick Boseman az alkalmat megragadva a fiatal, tehetséges, fekete színészeket méltatta.

„Tudjuk milyen az, amikor azt mondják, hogy nincs számodra filmvászon, amelyen megjelenj vagy színpad, amin játszhass. Tudjuk, milyen lent lenni a fent helyett. És így megyünk dolgozni minden nap. Tudtuk, hogy teremthetünk egy olyan világot, ami bemutathatja, hogy milyen világot szeretnénk látni. Tudtuk, hogy van valami. amit adhatunk”

– mondta a ceremónián.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top