+ Interjú

Minden fellépést ajándékként élek meg – Interjú Szőke Nikoletta énekesnővel

Szőke Nikolettával beszélgettünk a Hollywood aranykora koncert apropóján, ahol népszerű hollywoodi filmek főcímdalait adják elő a Müpában.

fotó: Bolfert Richárd

Az 1920-1970-es évek legnépszerűbb hollywoodi film-betétdalai csendülnek fel a Müpában a New Orleans Swingfesztivál első napján, augusztus 28-án. A Hollywood aranykora koncert főszereplője Szőke Nikoletta jazz énekesnő lesz, akit állandó ritmusszekciója mellett a Budafoki Dohnányi Zenekar kísér. Olyan filmek főcímdalait adják elő, mint az Ének az esőben, a My Fair Lady, A muzsika hangja vagy az Álom luxuskivitelben. Az est vendége Gájer Bálint, akivel Szőke Nikoletta többször is színpadra lépett (a kettejükkel készített két évvel ezelőtti interjúnk itt olvasható). Az énekesnővel beszélgettünk a müpás koncertről, de szóba került nemrég indult vlogja és a járványhelyzet is. 

– Hogy bírtad a járványhelyzet alatti koncertmentes időszakot és a bezártságot?

Eleinte nagyon élveztem, mivel pont egy intenzív, sűrű időszakon voltam túl, kellett a pihenés. Örültem, hogy rohanás, kötelezettségek nélkül telnek a napok, beszélgetős családi ebédek, vacsorák vannak, és akár hajnalig nézhetem a kedvenc sorozataimat. Amikor viszont már kipihentem magamat, és továbbra is aggasztó hírek érkeztek a vírusról, jött a hullámvölgy. Megijedtem, mert nem lehetett tudni, hogy meddig tart ez az egész. Nem is a bezártság viselt meg leginkább, hanem az, hogy nem lehet tervezni. Eluralkodott rajtam a motiválatlanság, amit nem volt könnyű leküzdeni.

– Nemrég indult el saját videóblogod. Hogyan jött az ötlet, hogy vlogolj?

A közösségi oldalaimon és a koncertjeimen jóideje osztok meg személyes történeteket, gondolatokat a közönséggel akár a szakmai, akár a magánéletem kapcsán. Észrevettem, hogy érdeklik őket az ilyen jellegű megnyilvánulások, interaktív lett a kapcsolatunk, kérdeztek, kommentáltak, odajöttek hozzám beszélgetni. Az emberek csak azt az egy-másfél órát látják a hivatásunkból, ami a színpadon zajlik, de rengeteg minden történik az oda vezető úton és utána is. Mivel itt nem megrendezett jelenetekről van szó, teljes mértékig hiteles lesz az a sok esemény, amit megmutatok. Másrészt magam is zenefogyasztó, filmrajongó vagyok, és egy-egy kedvenc előadóm, színészem kapcsán nekem is rögtön eszembe jutott, hogy van-e vlogja, ahol belepillanthatok a háttérfolyamatokba. Ezeket a videókat aztán élvezettel néztem, és más megvilágításba helyezte a végső filmet vagy dalt is számomra. Így körbeértek a szálak, és úgy döntöttem, belevágok egy vlogba.

fotó: Bolfert Richárd

– Egy interjúban azt mondtad, hogy az augusztus 28-i koncert a következő időszak egyik fénypontja lesz számodra, mert régi álmod, hogy a Budafoki Dohnányi Zenekarral állj színpadra. 

Ez egy régóta tervezett koncert, amely eredetileg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben került volna megrendezésre, de a jelenlegi helyzetben attól is nagyon boldog vagyok, hogy egyáltalán megrendezésre kerül és napok óta teltházas a koncert a Fesztivál Színházban. Mindig is nagy álmom volt, hogy szimfonikus zenekarral legyen önálló koncertem, szeretem a nagyzenekari hangzást. A Budafoki Dohnányi Zenekarral korábban már dolgoztam együtt, tudtam, hogy nagyon nyitottak a műfaji változatosságra és fantasztikus jól is csinálják ezeket az együttműködéseket. Amikor Hollerung Gábor karmestert megkerestem a “Hollywood aranykora” ötlettel, rögtön tetszett neki és partner volt benne. Januárban az újévi koncertjükön már ott voltam vendégként, ahol ízelítőül a Casablanca betétdalát és a Cabaret-t előadtuk nagy sikerrel.

– Hollywoodi film-betétdalokat adtok elő az 1920-as évektől az 1970-es évekig. Mit jelent számodra ez a korszak?

Ez egy elég hosszú időszakot felölelő, változatos korszak, nagyon más a ’20-as évek Hollywoodja, mint a ’70-es éveké. Ami közös, hogy végig jelen van egyfajta elegancia, mégis jobban előtérben volt a mondanivaló, mint a külcsín. Akkoriban még ráértek az emberek, volt idő elmélyülni a tartalomban, a romantika, az érzelmek szárnyaltak. A zenéket is a gazdag harmónia-és dallamvilág jellemzi, ami mindig is közel állt hozzám.

– Milyen szempontok alapján állítottátok össze a repertoárt?

Vannak olyan ikonikus dalok, amelyeknél nyilvánvaló volt, hogy nem maradhatnak ki, például az Over the Rainbow. Figyeltem arra, hogy minél több fontos színész fimje legyen benne, péládul Audrey Hepburn vagy Marilyn Monroe nélkül nem nagyon képzelhető el Hollywood aranykora. Mivel ez egy egész estés műsor, az is szempont volt, hogy legyen benne lírai, lassú, gyors, vidám dal egyaránt. Bár a koncert tematikus, készülünk meghívott vendégművészemmel, Gájer Bálinttal egy dalpremierrel is: ezen a koncerten adjuk elő először élőben új, közös dalunkat.

– Mennyire dolgoztátok át, gondoltátok újra a számokat? Hogyan köszön vissza a swing a dalokban? 

Werner Gábor, a Budafoki Dohnányi Zenekar tagja készített hangszereléseket a dalokhoz. Nem dolgozta át a dalokat drasztikusan, mert az aranykort idéző hangulathoz szorosan hozzátartozik az ismert hangzásvilág, a jazz és az improvizáció mégis jelen lesz végig, hiszen ott lesz a színpadon az állandó zenekarom, a Szőke Nikoletta Quartet midhárom zenésze. A fent említett dalok mellett elhangzanak még többek között olyan filmek betétdalai is, mint a My Fair Lady, A muzsika hangja, A cherbourgi esernyők, Butch Cassidy és a Sundance kölyök, Álom luxuskivitelben vagy a Van, aki forrón szereti.

– Barcza Horváth József amellett, hogy a férjed, egyben producered és zenésztársad is. Zeneileg hogyan hatott rád?

Fotó: Bolfert Richárd

Rengeteget tanultam tőle, hiszen már akkor aktív jazz zenész volt, amikor 18 éves koromban megismerkedtünk. Akkoriban én még egyáltalán nem tanultam énekelni, ő mutatott be későbbi énektanáromnak, Winand Gábornak. Azóta a jazzen kívül sok mindenbe belekóstoltam, és Józsi mindig velem volt mindenféle kísérletezésben. Az egyik legprogresszívebb gondolkodású zenész, akit ismerek, mindig az újat, a formabontót keresi. Ez a nyitottság, merész kísérletezőkedv nagyon pozitívan hat rám, mivel én nem vagyok olyan bátor, mint ő.

– A müpás koncerten adjátok elő az Így nem szerettem még című közös dalotokat is. Hogyan született a szám és hogy illeszkedik a hollywoodi film-betétdalok közé?

Tavaly májusban megjelent a “Ha valaha szerettél” című saját dalom, ami nagyon megtetszett Gájer Bálintnak, és felkért, hogy írjak egy szép, romantikus latinos lüktetésű dalt. Sok latin zenét hallgattam az elmúlt időszakban, így nagyon gyorsan született meg előbb a dallam, a szöveg. Bálint akkoriban készülődött az esküvőjére, ezért adva volt a téma: a mindent elsöprő szerelem. A csodálatos hangszerelést Józsi készítette hozzá, Bálint külön kérésére mexikói hangulatot megidézve, mariachi betéttel megtűzdelve. Lassú, de nagyon pozitív, vidám dalról van szó. Annyiban illeszkedik a műsorhoz, hogy ez is egy gazdag harmónia-és dallamvilágú dal, amit akár egy film betétdalaként is el lehet képzelni. Titkos vágyam, hogy egyszer filmbetétdalt írjak.

 Hogyan készülsz a következő hónapokra?

Mivel mai napig is bármikor lemondásra kerülhet egy-egy koncert, úgy döntöttem, nem adom át magam ennek a feszültségnek, hanem minden fellépést ajándékként élek meg. Ami biztos tud lenni ebben a bizonytalan időszakban, az a dalszerzés-készítés. Dolgozunk Józsival már az ősszel megjelenő új, önálló dalomon is és további dalokat szeretnénk csinálni. A következő évben, – amikor már remélhetőleg minden visszatér a régi kerékvágásba, – egészestés saját dalokból álló műsorral lépünk a közönség elé.

A koncertről itt találsz bővebb információt

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top