+ Életmód

Jogcím nélkül él egy férfi a Tudományos Akadémia egyik ingatlanában

A Magyar Tudományos Akadémia a Csillagvizsgáló úti telkén álló felépítményben jogcím nélkül élő személy helyzetének megnyugtató rendezésére törekszik. Az MTA ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a területen élő személy biztonsága, a terület tudományos célú felhasználhatósága, illetve általában véve az Akadémia törvényben előírt közfeladatainak ellátása érdekében minél előbb rendezni kell a 4 éve húzódó kérdést.

A Magyar Tudományos Akadémia 98%-os tulajdonában álló, Csillagvizsgáló út 1-2. szám alatti 2 hektáros ingatlanon az MTA az idei évben egy 2016-os, birtokba adásról rendelkező bírósági ítélet alapján területrendezést végzett. A területen korábban jogcím nélkül tartózkodók egyike a mai napig nem hagyta az ingatlant.

Az idős férfi egy életveszélyes, közművekkel nem rendelkező, lakhatásra alkalmatlan felépítményben él, amely semmilyen hatósági engedéllyel nem rendelkezik, és amely szakértői vélemény alapján a biztonságát is veszélyeztetheti.

Az MTA több mint két év haladékot adott a terület önkéntes elhagyására, első ízben 2019. július 31-ig, azt követően pedig a területen tartózkodó személy kérésére 2019. szeptember 15-ig. A területen tartózkodó személy a végrehajtási eljárásban vállalta, hogy 2019. szeptember 15-ig rendezi a kiköltözését. Ez a mai napig nem történt meg. A végrehajtás következő dátuma 2020. augusztus 18.

A Magyar Tudományos Akadémia új vezetői az ügy részleteit megismerve augusztus 17-én úgy döntöttek, hogy a területen élő személy számára felajánlják: saját felelősségére további két hónapig tartózkodhat az MTA ingatlanján, amíg lakhatását rendezi.

A XII. kerületi Önkormányzat mai közleményében megerősítette az MTA számára részben rendelkezésre álló információt, miszerint az MTA ingatlanján jogcím nélkül tartózkodó személy állandó lakcímmel rendelkezik egy belvárosi bérlakásban, valamint tartózkodási hellyel egy vidéki ingatlanban, amelynek egyedüli tulajdonosa. Az MTA ingatlanján jogcím nélkül tartózkodó személy sem most, sem korábban nem kereste meg a Magyar Tudományos Akadémiát elhelyezési igénnyel.

Az MTA-nak – a törvényben előírt közfeladataival összhangban – a birtokában lévő ingatlanokat a kutatás elősegítésére, társadalmi küldetésének teljesítésére, és a kutatók támogatására szükséges felhasználnia.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top