+ Irodalom

Bolygónk csodái gyerekeknek – A Netflix A mi bolygónk című sorozata alapján

A Manó Könyvek Kiadó gondozásában magyar nyelven is megjelent az a gyerekeknek szóló könyv, amely A mi bolygónk (Our Planet) című díjnyertes dokumentumfilm-sorozat alapján készült. A Netflix, a WWF és a Silverback Films együttműködésében született, népszerű filmsorozatból vett képekkel, növényeket és állatokat ábrázoló káprázatos illusztrációkkal mutatja be bolygónk csodáit a könyv.

Ez a lenyűgöző könyv a természet csodás helyeit járja be, feltárja a jéggel borított síkságok, buja dzsungelek és végtelen óceánok világát, és bemutatja, hogyan alakítja át az ember azt a helyet, amit otthonnak hívunk – a Földet. A gyönyörű élőhelyek bemutatása mellett a könyv reményt adó üzenete az, hogy inspirálja a gyerekeket és rajtuk keresztül a családot is, hogy közösen tegyünk a természeti értékeink megóvásáért. A könyvhöz Sir David Attenborough írt előszót.

A neves televíziós személyiség előszavában többek között ezt írta:

„ (…) azok között a szereplők között leszel majd, akik, ha úgy kívánják, egykor a legkülönlegesebb történettel büszkélkedhetnek: mégpedig azzal, hogy az emberek a 21. században egyszer csak észhez tértek, és elkezdték óvni a Föld nevű bolygót, és vele együtt az élet megannyi csodálatos formáját, melyekkel közösen osztoznak rajta.”

A WWF Magyarország közelmúltban készült reprezentatív kutatása szerint a hazai lakosság egy része már elkezdte beépíteni mindennapjaiba azokat a fenntartható szokásokat, melyek hozzájárulhatnak bolygónk természeti sokféleségének megőrzéséhez, de sokan még csak a jövőben tervezik megtenni a szükséges lépéseket. A magyarok jelentős hányada elsősorban a döntéshozóktól várná a megoldásokat a természeti és környezeti problémákra, vagyis felülről jövő iránymutatással és szabályozással még tovább lehetne ösztönözni az embereket a változásra.

A kutatás többek között azt vizsgálta, hogy a városi magyar lakosság hogyan viszonyul a természet- és környezetvédelemhez. A magyar lakosság többsége (49%) a globális összefogást sürgetők körébe tartozik: ők úgy gondolják, az egyes emberek már kevesek a környezeti katasztrófa elkerüléséhez, és világméretű összefogásra lenne szükség a kormányok és vállalatok részéről. Ennél kevesebben, a megkérdezettek 36%-a az egyéni felelősségvállalást tartja a kulcsnak – szerintük ha minden ember csökkentené a saját fogyasztását és környezettudatosan élne, visszafordíthatók lennének a mai káros folyamatok.

A könyv írója Matt Whyman, aki többek között számos ifjúsági regény szerzője. A kiadványt A mi bolygónk című filmsorozat lenyűgöző képkockáiból készült fényképek mellett a neves brit grafikus, Richard Jones rajzai illusztrálják. A könyv szakmai szerkesztője Colin Butfield, a WWF Egyesült Királyság vezérigazgatója és A mi bolygónk című sorozat természetvédelmi tanácsadója.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top