+ Tudomány

Növekszik a szennyvízben a koronavírus-örökítőanyag mennyisége

Budapesten és Debrecenben is enyhén növekszik a koronavírus-örökítőanyag mennyisége a szennyvízben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) augusztus második hetén végzett vizsgálata szerint – tájékoztatott az NKK hétfőn.

A nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Hangsúlyozták: a szennyvízvizsgálatok által előre jelzett közösségi terjedés felgyorsulása megelőzhető a továbbra is érvényben lévő járványügyi megelőző szabályok betartásával.

Az NNK május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A vizsgálatok Budapesten kezdődtek, jelenleg a három budapesti szennyvíztelepen, a megyeszékhelyeken és néhány más vidéki városban vesznek rendszeresen mintát.

A többi mintavételi helyszínen még alacsony szinten stagnál a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben.

A vírus örökítőanyagát a tünetmentes fertőzöttek, valamint az újonnan megfertőződött, de tüneteket még nem mutató betegek is ürítik.

Az elmúlt időszakban több olyan családi és közösségi halmozódás, helyi koronavírus-járvány is kialakult, amely a hatályos járványügyi szabályok betartásával megelőzhető lett volna. Nagyon fontos elkerülni új gócpontok kialakulását, mivel egy-egy fertőzött ember miatt kialakult lokális járványgócból továbbterjedhet a fertőzés, és közösségi, területi járványok alakulhatnak ki.

Mindenkit arra kérnek, hogy kerülje a zsúfolt helyeket, különösen a zárt térben szervezett rendezvényeket. Csak az álljon munkába, menjen közösségbe, aki egészségesnek tartja magát, tüneteket nem mutat. Különösen azok esetében fontos ez, akik egészségügyi, szociális és oktatási intézményben dolgoznak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top