+ Életmód

Szedik a Csabagyöngyét – Elkezdődött a szüret Ordacsehiben

A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével szombaton megkezdődött a szüret Magyarországon – mondta a Varga Pincészet Kft. társtulajdonos-ügyvezetője a Somogy megyei Ordacsehiben.

Varga Máté beszámolt arról, hogy a Balatonboglári borvidékhez tartozó településen szüretelt hibrid szőlőfajtából, reduktív eljárással készülő könnyed, gyümölcsös bor várhatóan augusztus végén, szeptember elején kerül a boltokba. A Csabagyöngye egy úgynevezett nulla érlelésű bor, vagyis a lehető leghamarabb palackozzák, hogy a frissességét megőrizzék.

Ordacsehi és környéke a Csabagyöngye legnagyobb termőterülete, innen a Varga Pincészet idén mintegy 90 ezer kilogramm Csabagyöngyét vásárol, amelyből 90 ezer palack bort készít a badacsonyörsi központjában.

Varga Máté kitért rá, hogy a szüret az elmúlt két-három évhez képest egy-két héttel később, de a sokévi átlagnak megfelelően indult. Az időjárás kevésbé bizonyult extrémnek, a május hűvösebb volt, a június száraz, a július csapadékosabb, mint a szokásos, a termésmennyiség közepes, a minőség jó.

Ordacsehi, 2020. augusztus 8.
Szüretelõgép szedi a legkorábbi érésû szõlõfajtát, a Csabagyöngyét a Balaton Agrár Zrt. területén a Somogy megyei Ordacsehi határában 2020. augusztus 8-án.
MTI/Varga György

A cégnek 200 hektár saját tulajdonú szőlőültetvénye van, s 150 hektár integrált termelői területen nyújt teljes körű növényvédőszer-ellátást, szaktanácsadást, szüretet, értékesítést is magába foglaló szolgáltatást.

Nyolcfajta szőlővel foglalkozunk, a Csabagyöngyének nem kedveztek az elmúlt hetek felhőszakadásai, az ültetvényekben kialakult párás mikroklímát ugyanis közvetlenül az érés előtt nehéz kezelni, hiszen nem lehet vegyszerezni.

Varga Máté elmondta: a 185 embert foglalkoztató Varga Pincészet 200 hektáron gazdálkodik. Évente 20 millió kilogramm szőlőt dolgoz fel badacsonyörsi és az egri borvidéken lévő feldebrői telephelyén, és 14 millió palack bort értékesít.

Ordacsehi, 2020. augusztus 8.
MTI/Varga György

A társaságnak tavaly 5,8 milliárd forint árbevétele, és 300 millió forint nyeresége volt, idén 6 milliárd forint árbevételt és 300-350 millió forint nyereséget tervez.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top