+ Tudomány

Küldetéseket hajtanak végre egy üdítős fémdoboz méretű műholdutánzattal

Keresés a weben

Augusztusban lesz az első magyarországi CanSat-verseny, amelyen a résztvevő középiskolás csapatoknak egy üdítős fémdoboz méretű műholdutánzatot kell elkészíteniük, amivel különböző küldetéseket hajthatnak végre.

A CanSat Hungary versenyt a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Egyetemi Kozmosz Kör a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) támogatásával szervezi meg, célja a fiatalok éreklődésének a felkeltése az űrkutatás és űripar iránt.

A csapatoknak a verseny során egy kisméretű műholdat kell elkészíteniük. Az üdítős fémdoboz méretével megegyező dobozba épített műszeregyüttes szinte mindenben emlékeztet egy Föld körüli pályára szánt műholdra: kerülnek bele mérőműszerek, amelyekhez szükséges tápellátás, a berendezésnek pedig képesnek kell lennie az irányítóival való rádiós kommunikációra a küldetés ideje alatt. Tervezőiknek számos korlátozást kell figyelembe venniük, mindennek egy térfogat- és tömeghatáron belül kell elkészülnie. A műholdakat egy rakétával juttatják körülbelül 1000 méteres magasságig.

A csapatok kötelező feladata, hogy valós időben kommunikáljanak az eszközükkel, méréseket végezzenek (hőmérséklet és nyomás mérése a kötelező) azzal, majd biztonsággal földre juttassák az egységüket. A verseny során mért adatokból egy előadást is kell tartaniuk a diákoknak.

Világszerte az 1990-es évek végétől vált népszerűvé a CanSat-építés. Az Európai Űrügynökség (ESA) több mint egy évtizede rendez versenyeket a tagországaiból érkező legtehetségesebb diákcsapatok számára. A komoly tervezési munkát és szaktudást igénylő, műszaki kihívásokkal teli feladat kiváló eszköz a fiatalok érdeklődésének felkeltésére az űrkutatás és űripar iránt. Az ESA CanSat versenyeire a korábbi években magyar diákcsapatokat is meghívtak, akik több alkalommal komoly elismerésekkel tértek haza – olvasható az Űrvilág űrkutatási hírportálon.

A versenyt augusztus 15-én rendezik meg a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központjában Táborfalván.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top