+ Irodalom

Csillagharcos érkezett! – Megvan a PesText RESET – az irodalom most is összeköt írópályázat győztese

Abafáy-Deák Csillag

Mától lehet szavazni arra a 11 műre, amelyeknek a szerzői közül valaki elnyeri a közönségdíjat. Mindkét nyertes 200 000 forint díjazásban részesül, és fellépési lehetőséget kap a szeptember végi PesText fesztiválon. Idén is lesz PesText POKET-különkiadás, a legendás Andrzej Stasiukkal. 

PesText írópályázat. A PesText Fesztivál idei írópályázatára a tavalyinál kétszer több, 437 pályázatból a szakmai zsűri tagjai, Nádasdy Ádám, nyelvész, költő, prózaíró, műfordító, esszéista, egyetemi tanár (ELTE), Terék Anna, Csáth Géza-díjjal jutalmazott költőnő, és Hász Róbert, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője ítélték oda az előzsűri által kiválasztott 12 írásból a szakmai díjat Abafáy-Deák Csillagnak a Csillagharcos című prózaírásáért, ami ITT olvasható.

Abafáy-Deák Csillag Marosvásárhelyen született, Kolozsváron szerzett bölcsészdiplomát magyar-angol szakon. Első írásai Kolozsváron az Utunk (ma Helikon), Korunk, Echinox lapokban jelentek meg. 1979-ben Németországba emigrált, a müncheni egyetem pszichológia szakán diplomázott. 1992 óta él Budapesten, prózát ír és publikál, valamint művészeti íróként rendszeresen közöl esszéket a kortárs képzőművészetről. Legutóbbi kötete Gyilkos karakterek címen jelent meg 2020-ban, a Parnasszus Kiadó gondozásában.

Az eredeti terv szerint 11 mű került volna a shortlistre, de olyan erős mezőny alakult ki a válogatás során, hogy végül 12 alkotást küldött tovább az előzsűri, amelynek tagjai Borbáth Péter író, műfordító, túravezető, Urbán Bálint irodalmár, műfordító, az ELTE BTK Portugál Tanszékének oktatója, a Versum szerkesztője és Górász Péter irodalmár, könyvtáros, a FISZ elnökségi tagja.

– mondta el Borbáth Péter.

A PesText közönségdíjra július 15-étől lehet szavazni a PesText weboldalán, ahol – valamint a PesText facebook és instagram oldalán – bemutatják az arra jelölt műveket és írókat.

PesText POKET-különkiadás. A tavalyi nagysikerű Piotr Szewc – magyar nyelven hosszú idő után újra megjelenő kultkönyve – a Pusztulás című regényének exkluzív zsebkönyve után, idén újabb POKET-különkiadással rukkol elő a fesztivál és a kiadó Andrzej Stasiuk Hogyan lettem író Kísérlet szellemi önéletírásra művével. Stasiuk e regényét a lengyel Útonként is jellemezhetnénk. Tömény könyv stoppolással, alkohollal, kimaradással az iskolából, dezertálás miatt másfél év katonai börtönnel és sittes sztorikkal, koncertekkel, random olvasmányélményekkel és haverokkal. Az író a nyolcvanas évek végén elköltözött egy faluba Lengyelország keleti szélére, ma is onnan működtetik feleségével az ország egyik legizgalmasabb kiadóját, a Czarne-t. A zsebkönyv július 23-ától kerül a POKET fővárosi és vidéki automatáiba, a könnyen beazonosítható PesText matricával. A tervezett kötetbemutató augusztus 1-je, a zsebkönyv nagykövete pedig Szabó Balázs. Az eseményt és a bemutató részleteit hamarosan megtaláljátok a POKET zsebkönyvek facebook oldalán.

Hamarosan jönnek a további fesztiválhírek!

További hírek a PesText weboldalán, facebook és instagram oldalán.

Kapcsolat: pestext@miszje.hu

Szervezők: Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület, Petőfi Irodalmi Ügynökség

Támogatók: Petőfi Irodalmi Múzeum, NKA, Visegrad Fund

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top