+ Képzőművészet

Visszakerül Párizsba az ellopott, gyászoló lányt ábrázoló Banksy-festmény

Visszakerül Franciaországba a párizsi Bataclan-áldozatoknak emléket állító Banksy-graffiti, amelyre júniusban találtak rá egy Rómához közeli tanyán, másfél évvel azután, hogy ellopták a francia fővárosból.

A gyászoló lányt ábrázoló festmény a párizsi Bataclan koncertteremben öt évvel ezelőtt elkövetett terrortámadás áldozatainak állít emléket.

A képet, amelyet 2018-ban a koncertterem egyik oldalsó vészkijáratára festett a névtelenségbe burkolózó, ámde világhírű brit alkotó, június elején találták meg a közép-olaszországi Abruzzo tartományban, egy Alba Adriatica tengerparti város közigazgatási területén fekvő tanya pajtájában.

A Gate of Banksy című alkotást ideiglenesen kiállítják a római Farnese-palotában állítják ki. Az épület ad otthont az olaszországi francia nagykövetségnek.

A festmény hazaszállításának időpontjáról és körülményeiről egyelőre nem közöltek részleteket.

2015. november 13-án a Bataclan koncertterembe betört fegyveres terroristák 90 embert öltek meg. A teremben éppen egy rockkoncert zajlott, amikor a támadás történt.

Tavaly januárban, akkori jelentések szerint „kapucnis, sarokcsiszolóval felfegyverkezett emberek” lopták el a képet, amelyet egy teherautón szállították el. Idén június végén több embert is őrizetbe vettek Franciaországban az üggyel kapcsolatban.

A világ egyik leghíresebb utcai művészének, Banksynek az alkotásai a művészeti aukciókon óriási összegekért kelnek el. A graffitiművész kilétét szűk baráti körén kívül senki sem ismeri. Művei nagyvárosok közterein, utcáin, falain, kapuin jelennek meg, jellegzetes stílusát könnyen fel lehet ismerni.

A művész első munkái a 90-es évek elején szülővárosában, Bristolban jelentek meg vonatszerelvényeken és falakon. A 2000-es évektől lépett alkotásaival a szélesebb közönség elé, és már világszerte otthagyta a névjegyét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top