+ Interjú

A zene közösségteremtő hatását semmilyen vírus nem tudja elvenni – Interjú Csorba Lóránttal, a Lóci játszik együttes frontemberével

Ha az emberek egy ideig óvatosabbak is lesznek, de előbb-utóbb ugyanúgy együtt fognak táncolni és ugrálni – mondja Csorba Lóránt, akivel a járvány alatti bezártságról és az újrainduló koncertidőszakról beszélgettünk.

fotó: Posztós János/Müpa

Július 18-án a Müpa autós koncertmozi-sorozatában lép színpadra a Lóci játszik, mely egyszemélyes, egy szál gitáros zenekarként indult. Az együttes frontembere, Csorba Lóránt énekes-dalszerző a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan filmzenéjével vált ismertté. A Lóci játszik 2017-ben megnyerte a feltörekvő előadókat támogató Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató versenyt, a Fonogram “Év Felfedezettje” címet, és néhány év alatt országszerte ismert együttessé váltak. Csorba Lóránttal a müpás koncertjük apropóján beszélgettünk a karantén alatti inspirációról, a járványhelyzet zeneiparra gyakorolt hatásáról, és szóba került a készülő lemezük is, mellyel már nem akarnak mindenkinek megfelelni.

– A járvány miatt hónapokig nem tudtatok együtt próbálni. Nehezen bírtátok?

Először a többi zenészhez hasonlóan belegondoltunk, hogy valószínűleg igaza volt szüleinknek, amikor azt mondták, normális állást kellett volna választanunk. Miután túljutottunk a mélyponton, megláttuk a helyzetben a lehetőséget is. Másképp kellett hasznosítanunk a kreatív energiánkat. Mivel a zenekar szinte minden tagja más városban tartózkodott, online folyt az alkotómunka, és elkészült egy kész stúdióanyag, aminek most zajlik a felvétele. Épp a lemezfelvételről rohantam ide, és hamarosan sietek is vissza.

– Zeneileg mennyire tudtál inspirálódni a bezártság alatt?

Az elején azt hittem, a járványhelyzet alatt mindenki rengeteg zenét fog hallgatni, mert nem kell mennie sehova. De aztán rájöttem, hogy mégsem így van, mert az emberek nem ültek a dugóban a kocsival és nem jártak tömegközlekedéssel, ami az egyik legjobb alkalom a zenehallgatásra. Ezzel én is így voltam, de az odafigyelős zenehallgatás megmaradt, meghallgattam például Krúbi és a Kiscsillag új lemezét is. Inkább azoknak a kulturális termékeknek a fogyasztását pótoltam be, amikre általában nincs időm. Főleg olyan sorozatokat, filmeket néztem, amiket az elmúlt 10-15 évben kihagytam.

– Hogyan készültök a 18-i müpás autósmozi-koncertre? 

A kihívás szülte lehetőséget és kreativitást látom benne. A koncertmozi által egy teljesen másfajta élményt kap a közönség, mint amit eddig megszokott. A Lóci játszik nem egy lámpalázas együttes, koncert közben rengeteget beszélek a közönséggel. Mivel erre most közvetlenül nem lesz lehetőség, kialakul majd bennünk az egymásra figyelési kényszer. Számítok rá, hogy a helyzet akár különleges zenei pillanatokat is szül majd, amire eddig a közönség előtt nem volt lehetőség.

– Milyen hangulatban teltek az első próbák a hosszú szünet után? Nagyon berozsdásodik egy zenész, ha 2-3 hónapig nem tud együtt próbálni a társaival?

Az első próbák az új számok összerakásával zajlottak, de elővettünk pár régebbi dalt is, és mindenki felejtett, de ez természetes. Inkább a járványhelyzet feloldása utáni első koncertünk volt izgalmas. Féltem, hogy össze-vissza fogunk zenélni, de amikor körbenéztem a színpadon, azt láttam, hogy az együttesből mindenki iszonyatosan élvezi, hogy újra azt csinálhatja, amit a legjobban szeret. A nyár egyharmadán túllépve, a sokadik fellépés és kisbuszban való közös utazás után előfordul, hogy a zenésznek kicsit elege van a társaiból, de most mindenki imádta a helyzetet. Senki nem idegeskedett a problémákon, a koncert után mindenki szívesen pakolt, igazi emberi pillanatok voltak.

– A július 18-i müpás koncerten a Csík Zenekar hangszereseivel egészül ki a Lóci játszik. Hogyan jött a fúzió ötlete?

2017 január 1-jén, 0 óra 0 perckor jelent meg a Krokodil című második nagylemezünk. Egyszer csak felhívott Szabó Attila, a Csík Zenekar hegedűse. Bemutatkozott, és azt mondta, hogy szerinte a Krokodil az elmúlt 5 év egyik legjobb magyar lemeze. Csak azért hallgatta meg, mert kíváncsi volt, ki az a hülye, aki pont szilveszter első perceiben jelenteti meg az új albumát. Azt mondta, lehet, hogy sejtelmem sincs róla, de rengeteg népzenei elem található a dalainkban. Vajdasági születésű vagyok, szóval tudat alatt biztos értek ilyesfajta zenei hatások. Többször is találkoztunk Attilával, és megbeszéltük, hogy ha lesz rá lehetőségünk, csinálunk egy közös koncertet, aminek most jött el az ideje. Eljátsszuk majd a Lóci játszik egyik dalának táncházas változatát, amihez Attila külön szöveget írt, illetve közösen előadjuk 4-5 olyan dalunkat, melyek a Csík Zenekar közreműködésével újjá születnek a színpadon. Szabadjára engedjük a bennünk lakozó népzenei elemeket, és kipróbáltuk, milyen, ha nyitunk a folk felé.

– Térjünk vissza kicsit a járványhelyzet témájára. Szerinted milyen hatása lesz a hazai zeneiparra és hogyan alakulnak majd a következő hónapok?

Egyes napjaimon borúlátóbb vagyok, máskor realistább. Nyilván minden zenekar tart tőle, hogy van egy megtervezett őszi menetrendje, és elmaradnak a fellépései. A realistább énem azt mondatja velem, hogy a megfelelő óvintézkedések mellett meg lehet tartani a koncerteket. Ha derűlátóbbként nézem a helyzetet, akkor augusztus 15. után (addig nem lehet 500 főnél nagyobb tömegrendezvényeket tartani – a szerk.) 15 nap alatt 12 koncertünk lesz, bepótoljuk a nyarat, és onnantól minden megy tovább a megszokott kerékvágásban.

– Egyes vélemények szerint soha nem lesznek már olyanok a koncertek, mint a járvány előtt, és benne marad a félelem az emberekben.

Ezt túlságosan is aggodalmaskodó hozzáállásnak tartom. Sokan félnek a vírustól, ami teljesen érthető, ezért is örülök neki, hogy a Müpa színpadán van rá lehetőség, hogy mindenféle kockázat nélkül adhatunk koncertet. A zenének olyan közösségteremtő hatása van, amit semmilyen vírus nem tud elvenni. Ha az emberek egy ideig óvatosabbak is lesznek, de előbb-utóbb ugyanúgy együtt fognak táncolni és ugrálni.

– A járvány miatt koncert nélkül maradt előadók szociális támogatása májusban nagy port kavart zenészberkeken belül. Megfordult a fejetekben, hogy ti is pályáztok rá?

Mi nem tartozunk az ország top 10 együttesei közé, talán a 20-ban sem, de annak környékén lehetünk, ami a „közepesen jól megy” kategória. Nekem szerencsém van, mert volt egy albérletem, amit sikerült felmondanom, és elköltöztem egy olyan lakásba, ahol nem kell lakbért fizetnem. A járvány idején a KATA-s vállalkozóknak járó adómentesség is jól jött, így maradt pluszpénz a zsebemben. Tudtam, hogy valószínűleg sokaknak nem maradt, ezért nem pályáztam a támogatásra.

– Említetted, hogy már zajlanak az új lemez felvételei. Milyen albumra számíthat a közönség?

A srácok épp most veszik fel a „Félek, hogy Gedeon bácsivá változom” című dal fúvós részeit. Sokszínű, bevállalós lemez lesz. Egy része januárban, a többi a karantén alatt íródott. A harmadik lemezünknél sok véleményre hallgattunk, és igyekeztünk olyan albumot kiadni, ami mindenkinek tetszik. Ezúttal csak magunkra hallgattunk, és a saját koncepciónkat visszük végig.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top