+ Életmód

A csehek hatalmas közös lakomával zárják le a járványt a Károly hídon

Nagyszabású közös vacsorával a történelmi prágai Károly hídon kívánják jelképesen lezárni a koronavírus-járványt a csehek.

A “Megterített híd” elnevezésű közös vacsorát, amely nagy valószínűség szerint egyedülállónak ígérkezik, Ondrej Kobza prágai kávéháztulajdonos és közéleti aktivista szervezi. Kobza nevéhez már több hasonló, sikeres kezdeményezés fűződik. Egyebek között a nyilvános zongorák elhelyezése a prágai repülőtéren, központi vasúti pályaudvaron és néhány középületnél, illetve zenei koncertek megszervezése a cseh főváros központjában álló Lucerna palota tetején.

“Az 515 méter hosszú asztal kedden este hattól tízig fog állni a Károly hídon az érdeklődők rendelkezésére. Az esztétikai élményen kívül célunk az emberek közti bizalom megerősítése. A híd összeköt valamit, és ez egy nagy jelkép”

– nyilatkozta Kobza újságíróknak.

“A vacsorát, az élelmet, mindenki maga hozza el, és bízom benne, hogy kölcsönösen megkínáljuk egymást, és senki sem fog félni azt elfogadni a másiktól, az idegentől”

– tette hozzá a főszervező. Megjegyezte, hogy a fehér abrosszal megterített, virágokkal díszített asztalok mellett elhelyezett székeken egyszerre mintegy kétezer ember foglalhat helyet.

“Jelképesen ezzel az akcióval szeretnénk lezárni a koronavírus-válság időszakát Prágában”

– szögezte le a közéleti aktivista.

A nagy érdeklődéssel várt akció a belvárosi önkormányzat engedélyével és társrendezésében valósul meg.

“A higiéniai előírásokat szigorúan betartjuk, az asztalok kisebb szekciókba lesznek elosztva és a fertőtlenítőszerek mindenütt lesznek”

– jelentette ki Petr Hejma, belvárosi polgármester.

“Rendkívüli akcióról van szó, mert a Károly hidat csak abszolút különleges esetekben engedjük lezárni”

– fejtette ki Hejma. Szerinte Prága ezzel szeretné erősíteni lakosai közti bizalmat és egyben jelzést küldeni a világba, hogy tárt karokkal várja vendégeit.

“Jelzést akarunk küldeni a nagyvilág számára, hogy újra élünk és tárt karokkal várjuk az igazi turistákat”

– hangsúlyozta a polgármester.

“Mindenkit biztosíthatok arról, hogy ha részt vesz a közös vacsorán, páratlan élményben lesz része”

– mondta Petr Hejma.

A Károly híd két hídfője mellett lévő vendéglők és szállodák is támogatásukról biztosították az akciót, és közölték: szolgáltatásaikat, főleg mosdóikat az akció idejére a résztvevők rendelkezésére bocsátják.

A kedd esti közös vacsorára a nagy érdeklődésre és a higiéniai szabályok betartásának szükségességére való tekintettel www.goout.cz weboldalon kell előzetesen regisztrálni. A “Megterített híd”-ra csak az előzetesen regisztrált személyeket engedik be a a rendezők.

Kokes János

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top