+ Irodalom

Nyit a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, speciális szabályokkal

Szabó Ervin Könyvtár

Július 1-jétől a Központi Könyvtár és a nagyobb könyvtárak, július 22-től pedig az intézmény valamennyi tagkönyvtára látogatható lesz – közölte a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár pénteken.

A kormányzati és fővárosi döntések következtében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) fokozatosan, az olvasók biztonságát messzemenően figyelembe véve nyitja meg újra a kapuit két ütemben.

Az átmeneti szolgáltatások zavartalan biztosítása és a kiszolgálás lehetőség szerinti gördülékenysége érdekében július 1-jén a legnagyobb forgalmú 16 könyvtár nyit ki – köztük a Központi Könyvtár -, ezeket követi július 22-én a többi tagkönyvtár.

Valamennyi korosztály a teljes nyitvatartási időben látogathatja a könyvtárakat, de a 12 óráig tartó délelőtti idősávot elsősorban a 65 év felettieknek ajánlja az intézmény, amely a távolságtartás szabályainak betartását és a maszk használatát kéri a látogatóktól.

A könyvtárakban a zárva tartás alatt is folyamatos volt az új könyvek beszerzése, így a nyitáskor valamennyi tagkönyvtár a legfrissebb újdonságokkal várja az olvasókat. A FSZEK március 13. és június 23. között 9,5 ezer új dokumentumot – ebből mintegy 9000 könyvet – vásárolt. A nyár folyamán az újranyitott könyvtárakban nem terveznek szünetet tartani.

Az intézmény ingyenesen hosszabbítja meg a fizetős könyvtári tagságok lejáratát, mindenkinek annyi nappal, amennyi a zárva tartás miatt kiesett. A könyvtárakba ismét be lehet iratkozni, illetve a lejárt tagságokat is meg lehet hosszabbítani.

A nyitás után 30 naptári napon belül késedelmi díj fizetése nélkül lehet visszavinni a zárás előtt kölcsönzött műveket.

Továbbá a könyvtár ideiglenesen ingyenessé tette az előjegyzési szolgáltatását, mivel az első ütemben megnyíló könyvtárakban átmenetileg csak az előre megrendelt könyveket, filmeket és hangzó anyagokat lehet kölcsönözni.

Igényelni az intézmény honlapján elérhető katalógusból, e-mailben és személyesen is lehet.

Július 22-től már lehetőség lesz a polcokról válogatni könyveket: a Központi Könyvtár leggyakrabban használt olvasói tereiben és valamennyi tagkönyvtárban. Augusztus 10-től újraindul a Könyvet házhoz szolgáltatás az idős, beteg, mozgáskorlátozott, lakáshoz kötött olvasók számára.

A könyvtár a járványhelyzet időszakában otthonról elérhető adatbázisokkal, Skype-ügyelettel támogatta a digitális oktatásban résztvevő diákokat és tanárokat; online meseolvasással, kézműves foglalkozásokkal és játékokkal segítette a szülőket és a gyerekeket a szabadidő hasznos eltöltésében. Az intézménynek az a célja, hogy az újranyitást követően ezek továbbra is az olvasók rendelkezésére álljanak.

Az újranyitásról naprakész információkat a www.fszek.hu oldalon érhetők el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top