+ Oktatás

Pécsen tanít szeptembertől a világhírű zeneszerző

fotó: dobó lászló

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének tanára lesz a világhírű zongoraművész-zeneszerző, Szabó Dániel szeptembertől.

A jazz, a komolyzene és a filmzene berkeiben egyaránt foglalkoztatott művész jól ismert a műfajok közötti integrációs törekvéseiről.

A pécsi származású művész-tanár jelenleg a University of California in Los Angeles professzora, ahol a nevéhez fűződő zenepedagógiai módszereket vezettek be. Ez a tevékenysége egészül ki a magyarországi, pécsi munkával szeptembertől.

Az online oktatás kényszerű bevezetésével jó alkalom nyílt arra, hogy a két egyetem közötti munkát meg lehessen osztani. A tervek szerint Szabó Dániel több új képzési program kidolgozását is megkezdi majd.

Szabó Dániel a pécsi Martyn Ferenc Szabadiskolából indult el, ahol zongorát, improvizációt és zeneszerzést tanult. 2005-ben kitüntetéses MA diplomát szerzett a bostoni New England Conservatory jazz tanszékén világhírű muzsikusok tanítványaként. Doktori fokozatát 2015-ben szerezte a University of Southern California (USC) Thornton School of Music zenei tanszékén.

Tanára volt mások mellett Vince Mendoza Grammy-díjas zeneszerző-karmester, Peter Erskine Grammy-díjas jazzdobos-zeneszerző-producer és Bruce Broughton Oscar-jelölt filmzeneszerző.

A számos nemzetközi verseny győztesének számító művész nemzetközi és los angeles-i tevékenységét továbbra is folytatja, de alkotói és előadói munkásságának gyümölcseit gyakrabban élvezheti majd a dunántúli közönség, és minden bizonnyal a főváros is.

Szabó legújabb, Források című szimfonikus darabját a rangos bécsi Musikvereinben mutatták be februárban, a Projects From The Past című amerikai-román nagyjátékfilmet, az általa írt zenével pedig a jövő évtől láthatja a közönség az európai mozikban.

  • Szabó Dániel A SOng From There című albuma:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top