+ Tudomány

Hiperszonikus repülőszerkezetekről adott át adatokat az orosz tudós – 7 év szigorított

Hazaárulás címén hétévi, szigorított rendszerű börtöntelepen eltöltendő szabadságvesztésre ítélte Roman Kovaljovot, a Központi Gépipari Tudományos Kutatóintézet (CNIImas) Hőcsere- és Aerodinamika Központjának vezetőjét kedden a Moszkva megyei bíróság.

Kovaljov a TASZSZ hírügynökség szerint a zárt tárgyalásom elismerte bűnösségét. Az elítélt kollégája és tanítványa volt Viktor Kudrjavcevnek, a Roszkoszmosz vezető kutatóintézetének számító CNIImas munkatársának, akit 2018 júniusában vádoltak meg hazaárulással. Kovaljovot tavaly júniusban vették őrizetbe, akkor még ártatlannak vallotta magát.

A vád szerint Kudrjavcev elektronikus levelezésben szolgáltatott ki titkos adatokat a belgiumi Sint-Genesius-Rode-ban működő, Kármán Tódorról elnevezett von Karman Folyadékdinamikai Intézetnek – amellyel egyébként a CNIImas együttműködést folytat egy államközi megállapodás keretében – a hiperszonikus repülőszerkezetek kifejlesztésénél Oroszországban alkalmazott technológiákról. A tudóst megromlott egészségi állapota miatt, és lakhelyelhagyási tilalom mellett tavaly szeptemberben kiengedték a fogházból, de ügyét azóta sem zárták le.

A CNIImas egy harmadik munkatársa, a szintén a Hőcsere-és Aerodinamika Központban dolgozó Szergej Mescserjakovot ugyancsak hazaárulással vádolták meg és 2019 júliusában házi őrizetbe helyezték. Ő korábban arra figyelmeztetett, hogy a szovjet időből származó, nukleáris meghajtású műholdak komoly veszélyt jelentenek az űrhajózásra.

2016-ban a kutatóintézet egy negyedik alkalmazottját, Vlagyimir Lapigint hét évre ítélték el, de idén júniusban feltételesen szabadlábra helyezték.

Június 15-én hazaárulás és kémkedés címén vádat emeltek Valerij Mityko, a szentpétervári székhelyű Arktisz Tudományos Akadémia elnöke ellen, azt állítva, hogy a 78 éves tudós államtitkokat adott át Kínának, hidrosztatikai kísérletek eredményeiről, a tengeralattjárók bemérésével kapcsolatos módszerekről. Az Interfax hírügynökség hitelt érdemlő forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az akadémikus – aki ártatlannak vallotta magát – 2017 márciusától 2018 márciusáig gyűjtötte az anyagokat Kína számára.

Ivan Pavlov, a professzor ügyvédje, ugyancsak az Interfax hírügynökségnek azt mondta, az utóbbi években jellemzővé vált, hogy külföldre utazó orosz tudósok hasonló ügyekbe keverednek. A Kreml bírálói szerint „megalapozatlan paranoiától” vezérelve a hatóságok azzal a váddal tartóztatják le őket, hogy titkos anyagokat adtak át külföldieknek.

Hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy hazaárulás címén őrizetbe vette az oroszországi Kurszk megye egyik járási rendőrparancsnokát, a 39 éves Dmitrij Borzenkov rendőralezredest, amiért államtitkot tartalmazó adatokat juttatott el az Ukrán Biztonsági Szolgálathoz (SZBU).

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top